Ida Marko-Varga. Foto: Bildbyrån

Simprofilen Ida Marko-Varga gör comeback – igen

Uppdaterad
Publicerad

Simprofilen Ida Marko-Varga, 34, gör comeback för andra gången och siktar på sitt femte OS.
Målet: en OS-medalj i lagkapp i Tokyo.
– Jag känner att jag måste ta den här chansen, säger hon.

Den senaste tiden har dock varit dramatisk för henne. När allt var i hamn, sponsorerna fixade och allt offentliggjort tvärvände hennes klubb Triton och sade nej till att ge henne tjänstledigt från sitt simtränarjobb.

Det löste sig dock med ett klubbyte till närliggande Lundaklubben Poseidon som anställde henne som tränare.

-Jag blev lite skraj. Jag tänkte fan, nu har jag skaffat sponsorer och gått ut med det här, detta ska inte få stoppa mig, säger hon.

Ida Marko-Varga har nått sina största framgångar som lagkappssimmare med två VM-brons i kortbana och fyra EM-medaljer (ett silver och tre brons) i långbana. Hon debuterade i landslaget redan som 13-åring.

”Vill ha OS-medalj”

Hon slutade efter OS i London 2012, men gjorde comeback inför OS i Rio där hon var med och förde Sverige till en femteplats på 4x100 meter fritt.

– Klart man vill ha en OS-medalj, det är det jag önskar. Nu har jag inte bevisat något, men Sarah (Sjöström), Michelle (Coleman) och Louise (Hansson) har ju alla potential att gå till final i OS och VM. Klaffar det för alla så är vi i världstoppen, säger Marko-Varga som är tvåbarnsmor men tillsammans med familjen har löst livspusslet för en OS-satsning.

Det var efter en succéinsats på SM i somras comebackplanerna föddes. Marko-Varga ställde upp för att hennes simmare skulle få ihop ett lagkappslag och hon noterades för den näst snabbaste sträcktiden på 4x100 meter fritt. Inspirerad av det ställde hon också upp på 200 meter fjäril – och tog guld.

– Jag blev ganska chockad att det gick så pass snabbt när jag knappt hade tränat något, berättar hon.

Lucka att fylla

Några veckor senare kvalade Sverige in till OS genom att bli sexa på 4x100 meter fritt i VM – med en nödlösning i bröstsimmerskan Sophie Hansson som fjärdesimmare.

– Hon simmade inte så mycket snabbare än vad jag gjorde på SM och 1,5 sekund långsammare än vad jag gjorde i Rio. Jag skulle aldrig ge mig in i det här om jag inte trodde det skulle gå, säger hon.

Lyckas hon i sin comeback kan det bli ett jättelyft för Sverige. Sedan Marko-Varga slutade har det funnits en lucka i frisimslaget som ingen i den nya generationen lyckats fylla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer