Sjöström och Coleman enkelt till semi

Uppdaterad
Publicerad

Efter VM-brons med laget igår tog sig Sarah Sjöström utan problem vidare till semifinal på 100 meter frisim, hennes första individuella gren under VM i Abu Dhabi. Även Michelle Coleman är vidare.

– Jag ville bara försöka ha ledningen hela vägen, det känns inte jättebra men det gör inget, säger Sjöström till SVT Sport.

Sjöström simmade i det näst sista försöksheatet. 28-åringen öppnade på 25:00 efter 50 meter och simmade sen mycket kontrollerat under avslutningen. Med sina 52:21 var Sjöström näst snabbast Bara Siobhan Haughey, som igår vann VM-guld och slog Sjöströms världsrekord på 200 fritt, var snabbare och enda simmare under 52 sekunder.

– Det kändes ganska avslappnat första 50. Men jag är lite små seg, jag sov kanske typ en halvtimme i natt. Men det gör inget, det brukar inte påverka mina prestationer så mycket.

– Jag brukar behöva en rejäl uppvärmning för att jag ska komma igång så det här var min uppvärmning för dagen, säger Sjöström till SVT Sport.

Även Michelle Coleman är vidare till kvällens semifinal på 100 fritt. Hon hade 53,41 och är vidare med nionde tid.

– Det kändes ganska lugnt. Klart jag är trött men jag såg att tjejerna innan var ganska passiva så jag försökte bara hänga med i mitt lopp, så jag är ganska nöjd, säger Michelle Coleman.

– Ikväll kommer det vara helt andra tider, känns som att folk höll tillbaka nu på morgonen . I kväll gäller det verkligen att köra ”all out” från början. Men jag hoppas att det blir full fart innan det, med tanke på vår lagkapp.

Sjöström tror att en tid kring den i morse bör räcka för finalavancemang på 100 meter fritt.

– På kvällen simmar jag på samma tid men på ett enklare sätt det tar inte lika mycket energi. Det är som kroppen sover innan klockan 12, jag har lång startsträcka. Det jag har lärt mig är att jag simmar bara bättre och bättre, säger Sjöström.

Finalklart lag

Sverige tog går brons i lagkappen på 4x100 meter frisim, första svenska lagkappsmedaljen i ett kortbane-VM på 13 år. Under morgonen säkrades en ny finalsimning i lagkappen på 4x50 meter medley.

Sverige tog sig vidare med femte tid, 1:45:63, till final. Snabbast i försöket var USA.

I det svenska laget under morgonen simmade Hanna Rosvall, Emelie Fast, Louise Hansson och Michelle Coleman.

-Jättebra, målet var att ta oss till final så det var en bra start verkligen, säger Michelle Coleman som simmade frisimssträckan.

17-åriga Emelie Fast simmade bröstsimssträckan och noterade 29.71 sekunder . Morgonens lagkapps försök var även Fasts VM-debut.

– Jättebra, det (tiden) är bland det snabbaste jag har gjort så jag är jättenöjd.

Det här var ju min VM-debut så det var jättekul att göra det i en lagkapp tillsammans med tjejerna. De känns tryggt och det är väldigt roligt med lagkapp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.