Sarah Sjöström. Foto: Bildbyrån

Sjöström: ”Alla firade ordentligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sun Yang, 28, stängs av av i åtta år för dopningsbrott.

Det fick Sarah Sjöström att jubla.

– Jag tycker att idrottens skiljedomstol Cas är helt rättvis, säger hon till SVT Sport.

Sarah Sjöström har varit en av de starkare röster emot kinesen Sun Yang.

Efter VM i sydkoreanska Gwangju i somras, där Yang vann dubbla guld, var svenskan kritisk till att han överhuvudtaget hade fått delta.

– Jag förstår de som tävlar mot Sun Yang. Det måste vara jättehemskt att behöva tävla mot någon som håller på med dopning, sa hon .

I dag kom domen mot 28-åringen. Han döms till åtta års avstängning för dopningsbrott efter att han i september 2018 vägrat genomföra ett dopningstest i sitt hem i Kina i september 2018. Det slutade med att hans team förstörde testet.

”Medaljerna borde strykas”

Till Dagens Nyheter uttrycker nu Sarah Sjöström sin glädje över beskedet.

– Vi fick höra det mitt under ett träningspass och alla firade ordentligt. Han förtjänar åtta års avstängning. Det här var verkligen bra nyheter, säger hon till tidningen.

För SVT Sport utvecklar hon:

– Dock tycker jag även att alla resultat och medaljer han tagit efter den grova förseelsen också borde ogiltigförklaras och strykas. Sun Yangs historik beträffande dopning är för övrigt inte så positiv.

KLIPP: Sun Yangs dopningsskandal på 60 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.