Foto: TT

Sjöström försvarar spelreklam: ”Kul”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström är en av alla svenska idrottsstjärnor som syns flitigt i reklam för privata spelbolag.

Hon känner för människor som faller in i ett spelmissbruk – men ser inga problem i sin egen roll.

-Jag tycker det är kul att spela, säger simstjärnan.

Sarah Sjöström är affischnamn för ett av flera privata spelbolag verksamma i Sverige. Under pågående fotbolls-VM i Ryssland syns OS- och VM-guldmedaljören flitigt i tv-reklam, internetannonser och på stan.

– Man vill ju alltid välja de företagen som stöttar en själv liksom, på något sätt. Jag tycker väl att spel funkar, det är kul att spela. Men det är ju min agent (Daniel Wessfeldt) framför allt som hjälper mig och bygger mitt varumärke. Jag försöker bara att fokusera på att simma, säger hon utan att berätta hur mycket hon tjänar på samarbetet.

Kalla nobbar

Skidstjärnan Charlotte Kalla har nobbat erbjudanden i miljonklassen när hon fått frågan om att vara reklampelare för spelbolag. Samtidigt har fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic valt att bli delägare i ett.

– Det finns ett så himla stort mörkertal med spelmissbruk och är man stor måste man också ta ansvar, sade Kalla i en intervju med Göteborgs-Posten i maj.

Ungefär en halv miljon människor i Sverige, varav de flesta män, beräknas ha någon form av spelproblem, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Sjöström ser däremot inget större moraliskt bekymmer i sin marknadsföring av ett bolag som tjänar pengar på människors missbruk. Från årsskiftet omregleras spelmarknaden med en ny licenslag.

– Det finns problem med spelberoende, det är jättetråkigt för dem som hamnar fel. Men det finns ju de som tycker att det är kul att spela i samband med fotbollsmatcher och så där, säger Sarah Sjöström, som gjort spelreklam sedan i fjol, och går till sig själv.

– Jag är mellanbarn och van vid det här ”ja, ska vi slå vad” från när jag var liten. Det är bara kul att spela på det sättet att ”vinnaren får det här”. Det är väl det jag tycker är kul med spel, säger Sjöström.

Storvinst i fjol

Förra året var 24-åringens mest framgångrika hittills i karriären med tre VM-guld i Budapest, sex världsrekord och seger i den totala världscupen. Enligt Expressen så gjorde Sjöströms aktiebolag en vinst med 8,5 miljoner kronor.

– Det krävs ganska mycket för att vinna de där pengarna om man säger så. Så det ska man inte glömma att nämna, alla resultat under 2017. Det var verkligen mitt bästa år hittills, säger Sarah Sjöström.

Hur stor är den ekonomiska drivkraften?

– Det är inte den största drivkraften. Den största drivkraften är att hålla på med simning. Men det är klart att det är en extra bonus, en liten extra motivation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.