Sjöström inför VM: ”Jag är i mitt livs form”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström befinner sig i Malmö för SM-veckan. Det är ett avstamp mot säsongens höjdpunkt långbane-VM i sydkoreanska Gwangju som inleds 21 juli. Sjöström har tillhört världseliten i tio år men känner att hon ännu utvecklas.

– Jag känner att jag är i mitt livs form, säger Sjöström.

Sjöström är inte bara ett stort namn i Sverige, hon är kanske hela simsportens största affischnamn och kommer till mästerskapen i Sydkorea som världsrekordhållare i fyra grenar: 50 m fritt, 100 m fritt, 50 m fjäril och 100 m fjäril.

Mediatrycket har i och med framgångarna ökat och det gäller att hushålla med engagemangen och följa planeringen för att orka. 25-åriga Sjöström talar om att tänka som när hon var 15 år och inte krånga till det. Hon har alltid haft samma mål när hon står inför ett mästerskap. 

– Det är att jag ska slå personliga rekord. Men nu har jag insett att det är ganska höga krav på mig själv eftersom det då måste bli världsrekord. Det är ju väldigt snabba rekord som jag har. Men det är okej att ha tuffa mål och utmana sig själv hela tiden. Jag tror att det är viktigt även man inte alltid kommer att nå de målen, säger Sjöström till SVT Sports reporter Ola Bränholm vid bassängkanten på Lindängsbadet och berättar att det fortfarande finns en utveckling. Sjöström har inte nått sitt max, tror hon.

”Svårare att få ut det i en final”

– Jag känner hela tiden att jag blir en bättre simmare. Just nu känner jag att jag är i mitt livs form men det blir svårare och svårare att få ut det när man väl är i en final. Det kanske tar lite längre tid att återhämta mig mellan loppen inför finalen med försökslopp och semifinal. Det är det som är utmaningen, förklarar Sjöström problematiken med att vara världsbäst i två simsätt och fyra grenar.

Vid EM i Glasgow förra året blev Sjöström simdrottning med fyra guld. Men den betydligt tuffare konkurrensen i världen med framför allt USA och Australien gör att Sjöström ser tillbaka på EM med självkritiska ögon, ett sätt att utmana och att pressa sig själv.

– Vid EM i Glasgow vann jag visserligen fyra guld men de resultat jag gjorde var ganska långt ifrån vad jag räknat med. Förhoppningsvis svarar kroppen bättre nu och att jag kan komma ner på lite snabbare tider.

Trots den statistikmässiga biten i ryggen pekar Sjöström på andra faktorer.

– Jag tror att det bara är 50 m fritt som jag leder världsrankingen på just nu. Det gäller att jag steppar upp ganska mycket för att vara på prispallen också, understryker Sjöström.

”Overkligt att vinna fyra VM-guld”

Till skillnad mot de flesta konkurrenterna har Sjöström ett tuffare program, vilket kan ge utslag framför allt i slutet av mästerskapet som tar slut 28 juli.

– Jag tävlar i många grenar. Många av mina konkurrenter kör bara 50 och 100 meter fritt. De har det kanske lättare med återhämtningen. Jag har 50 och 100 m fritt, fjäril och lagkapper. Det blir riktigt tufft med så många grenar som jag har. Jag är ärlig och lägger inte den pressen på mig och säger att jag ska vinna fyra guld. Det känns väldigt overkligt men jag har överraskat mig själv tidigare och man vet aldrig vad som händer, funderar hon.

Att stryka lagkapperna är inte ens en tanke för Sjöström. Hon trivs för bra med lagkamraterna som kanske inte ens fått åka på mästerskapet utan Sjöström som lok. Dessutom skapar det en lagkänsla som delas med andra. Och helt utan chans är inte svenskt lagkappslag med Sjöström på en av sträckorna.

– Vi utmanade och tog silver på 4x100 meter medley vid VM i Kazan 2015. Det var bara Kina som slog oss, påminner Sjöström som är tacksam över utvecklingen med långa simmarkarriärer, där hon just nu börjat tjäna en hel del pengar på sin sport.

– Det motiverar träningar tidiga vintermornar helt klart. Jag vill ha det här jobbet så länge kroppen håller, ler Sjöström.

Aktuella världsrekord:

Sarah Sjöströms individuella SM-program i Malmö:

Fredag: 200 meter fritt och 50 meter ryggsim.

Lördag: 100 meter fjäril.

Söndag: 50 meter fritt.

Måndag (eventuellt): 50 meter fjäril.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.