Sarah Sjöström. Foto: Bildbyrån

Sjöström kan avstå VM: ”Absolut inte bestämt”

Publicerad

Sarah Sjöström tvekar kring att åka till kortbane-VM i Kina i december.
– Har absolut inte bestämt någonting, säger Sveriges 24-åriga simstjärna.

Sarah Sjöström avstod kortbane-VM i Windsor, Kanada, för två år sedan och är osäker på om hon ställer upp vid årets mästerskap i Hangzhou, Kina, i december.

– Det har jag absolut inte bestämt någonting om. Min simklubb håller i en simtävling därefter också. Det är liksom huvudfokus i höst då, att simma fort där, säger Sarah Sjöström.

Förbundskapten Ulrika Sandmark vet om Sjöströms planer att eventuellt avstå kortbane-VM.

”Inte konstigt”

– Det tycker inte jag är något konstigt heller. Det kommer nog vara fler som står över, säger Sandmark.

Varför det?

– Nästa år är det långbane-VM i Sydkorea (Gwangju). Man kan inte tävla och vara på topp jämnt. Jag har full förståelse om Sarah väljer att inte vara med.

Sjöström – världsrekordinnehavare på fyra distanser– har spenderat en intensiv träningsvår med varannan tvåveckorsperiod i Belek, Turkiet, och varannan i Stockholm.

Nästa tävling är tänkt att vara Settecolli i Rom, Italien, helgen efter midsommar. 24-åringen från Rönninge planerar även att vara med på SM i Landskrona i juli, innan höstens världscuptävlingar.

Lång träningsperiod

– Jag har tränat på väldigt bra nu och haft en lång, lång träningsperiod. Det har jag verkligen behövt, säger Sjöström som senast tävlade i Swim Open i Stockholm i april.

Årets stora internationella mästerskap är långbane-EM i Glasgow, Storbritannien, i augusti. För Sjöström – som tog tre VM-guld i fjol, slog två världsrekord och vann totala världscupen för första gången – blir mästerskapet speciellt. Vid EM i Eindhoven 2008 slog hon igenom på seniornivå som 14-åring på sin paraddistans.

– I år det ju tio år sedan jag tog guld på 100 fjärilsim. Det vore väldigt kul med ett guld igen på EM, vilken distans det blir på får vi se.

Fakta: Världscupen i simning

Visa

7–9 september: Kazan, Ryssland.
13–15 september: Doha, Qatar.
28–30 september: Eindhoven, Nederländerna.
4–6 oktober: Budapest, Ungern.
2–4 november: Peking, Kina.
9–11 november: Tokyo, Japan.
15–17 november: Singapore.

Fotnot: Långbane-EM arrangeras i Glasgow, Storbritannien, 3–12 augusti. Kortbane-VM arrangeras i Hangzhou, Kina, 11–16 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer