Sarah Sjöström är redo inför VM-finalen i kväll. Foto: Bildbyrån

Sjöström redo för VM-final

Uppdaterad
Publicerad

I kväll simmar Sarah Sjöström final i 100 meter fritt. Det kan bli hennes första VM-guld i frisim på långbana.

– Alla som är i en VM-final kan ta medalj, säger hon.

Klockan 17.32 i kväll har Sarah Sjöström medaljläge igen. För första gången i karriären kan hon vinna VM-guld i frisim på långbana. Sjöström var snabbast både i försöken och semfinalen på 100 meter fritt och ses som storfavorit inför kvällens final.

– Det gäller att hålla fokus. Ingenting är givet på sprintdistanserna, säger hon.

Med 53,01 i försöken var hon tolv hundradelar snabbare än danskan Pernille Blume, som i fjol tog OS-guld på halva distansen.

Med 52,44 i semifinalen utökades marginalen till 25 hundradelar före amerikanskan Simone Manuel, som delade OS-guldet i Rio med Penny Oleksiak, Kanada. I den finalen var Sjöström trea.

”Alla som är i VM-final kan ta medalj”

Men trots att den svenska simstjärnan satte världsrekord (51,71) på startsträckan i lagkappen i söndags finns inte samma säkerhet hos henne som när det handlar om fjäril. I stället var hon spänd när hon pratade om finalen.

Hon tar inget för givet i jakten på sitt första VM-guld i frisim.

–Alla som är i en VM-final kan ta medalj. Kolla hur det gick på OS i fjol, det spelar ingen roll om jag leder med en sekund, det betyder ingenting nu, sade Sjöström.

Sjöström simmar även semifinal på 50 meter fjäril vid 18.46.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.