Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Sjöström tar ett tävlingsuppehåll: ”Behöver lugn och ro”

Uppdaterad
Publicerad

Simdrottningen Sarah Sjöström väljer bort både världscupen och kortbane-VM i höst och vinter – men hon vill inte kalla det för en paus.

– De som tror jag tar en paus kan hänga med och träna en hel dag om de vill, säger Sjöström till SVT Sport.

Den 29-åriga simstjärnan har sedan förra sommaren tävlat i fem mästerskap på lite drygt ett år.

– Det har varit ett väldigt intensivt tävlande det senaste året. Jag har tävlat i OS, International swimming league, kortbane-EM, kortbane-VM, långbane-VM och långbane-EM så jag har kört fler mästerskap än jag någonsin gjort på så kort tid. Det brukar ta tre år att göra så många mästerskap så jag känner att jag kan hoppa över ett, säger Sjöström till SVT Sport.

Det innebär att svenskan står över både världscupen de kommande veckorna samt kortbane-VM i Melbourne i december.

”Tar på krafterna”

Hon känner att hon behöver lite vila från tävlandet och resandet.

– Jag ska ta en höst med lite lugnt från resande och tävlande och satsa lite på att bo in mig litegrann här hemma i det nya huset också, det känns viktigt att ta det lite lugnt. Den är det VM i Fukuoka nästa sommar och sen OS i Paris, tiden går fort nu så jag känner att jag vill konservera energin nu så jag orkar köra på riktigt bra inför de två viktiga mästerskapen, säger Sjöström.

Hon behöver det här tävlingsuppehållet för att kunna prestera på topp framöver.

– Jag känner mig supertaggad, det är det som är det viktiga, det gäller att känna sig taggad för att orka med träningen för det är det som är 99 procent av det vi gör, själva tävlandet är en ganska liten del så det gäller att ha energi och vara motiverad och göra jobbet så kan man åka och tävla sen, säger Sjöström.

Och simstjärnan poängterar att dagens besked inte handlar om total fysisk vila.

– De som tror jag tar en paus kan hänga med och träna en hel dag om de vill, det är ganska mycket jobb fortfarande även om det är mycket mindre än jag brukar göra inför en stor tävling. Det är lite vila, jag missar en tävling och är tillbaka snart.

VM i långbana i Fukuoka avgörs i juli nästa år.

MER SIMNING: Sarah Sjöström efter EM-guldet: ”Har inte en chans” (17 augusti)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.