Visa alla (3)

Sarah Sjöström säkrade världscupsegern

Efter en andraplats och en sjätteplats på lördagen säkrade Sarah Sjöström segern i den totala världscupen vid världscupfinalerna i Singapore. – Jättekul. Det har varit en tuff resa att göra, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Vid lördagens första race blev hon tvåa på 100 meter frisim – knappt slagen av australiensiskan Cate Campbell. Australiensiskan var i ledningen redan vid första vändningen, och höll den ledningen in i mål. Campbell vann på tiden 50,85, och Sjöström var tvåa på 50,99.

Campbells och Sjöströms tider är tredje- respektive fjärdebäst i världen i år.

Sjöström slutade sedan ”bara” sexa på 200 meter medley – som inte är hennes favorit. Men det gjorde ingenting – totala segern var ändå i hamn.

– Det gäller att prestera på topp hela tiden, och plocka hem så många poäng som möjligt på flera tävlingar. Det är första gången jag gör hela världscupen och så vinner jag, så det är extra kul, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Belönas med stora pengar

Hon är första svenska att vinna världscupen sedan Therese Alshammar vann 2011. De senaste fem åren har årets tvåa Katinka Hosszu vunnit.

– Jag visste att jag var i väldigt bra form. Det har varit en lång resa, men jag började starkt och slog fyra världsrekord redan i första klustret, som ger ganska mycket extra poäng, säger Sarah Sjöström.

Totalsegraren i världscupen belönas med 150 000 dollar (US). Prispengar baserat på resultat delas också ut under hela världscupen, ett världsrekord ger 10 000 dollar och dessutom finns så kallade klusterpris (tävlingarna i Peking, Tokyo och Singapore) där segern ger ytterligare 50.000 dollar.

Med alla prispengar och bonusar inräknat så har Sarah Sjöström, om hon vinner det avslutande klustret i morgon, simmat in omkring tre miljoner kronor totalt under världscupshösten.

– Jag måste ju prestera på topp för att simma in de pengarna, simma fort och slå världsrekord, det är då man får ytterligare bonusar. Kommer man sist får man inga pengar, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Svenska slutsegrare

Visa

Sarah Sjöström är den tredje svenskan som vinner världscupen sedan en totalsegrare på dam- och herrsidan började utses 2002.

2017: Sarah Sjöström.
2011: Therese Alshammar.
2010: Alshammar.
2007: Alshammar.
2006: Alshammar.
2005: Anna-Karin Kammerling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer