Sarah Sjöström använder SM som uppladdning för VM i Sydkorea om tre veckor. Foto: TT.

Vinnande Sjöström stumnade på 200 m fritt

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström satsade för fullt på 200 meter fritt vid SM-veckan i Malmö. Hon stumnade på slutet och vann på 1.57,06 – tre sekunder från personrekordet.

– Jag var riktigt slut sista 50 meterna, säger en tröttkörd Sjöström.

Redan vid första vändningen efter 50 meter var Sjöström över två sekunder före tvåan. Sjöström testade kroppen och gick för fullt i sin totala ensamhet. Det var kvinnan mot klockan.

– Jag försökte ta första 50 och sedan nästa 100 och gå sista 50. Jag var riktigt slut sista 50, vilket jag inte räknat med. Jag hade ett riktigt tufft gympass i går vilket kanske satt i, funderar Sjöström efter att kroppen inte svarat som den skulle.

Sjöström har tävlat flitigt under året och har flera uppdrag under SM vid Lindängsbadet.

Sjöström om 200 m i VM: ”En överraskning”

– Det är kul att vara på SM och det blir lite mer lopp för mig nu under SM. Jag vill att det ska kännas mycket lättare vid VM. Kroppen känns sliten när jag tar ut maxfarten.

Det har spekulerats i att Sjöström kommer att simma hatdistansen 200 m fritt vid VM i Sydkorea och att detta ska ha varit ett test. Sjöström mådde dåligt, som alltid efter 200 meter fritt, men slog inte distansen ur hågen inför VM.

– Som det kändes i dag känns det som om jag aldrig mer kommer att simma 200 meter men jag vill inte säga något inför VM, det får bli en överraskning, säger Sjöström hemlighetsfullt.

SVT Sports expert Lars Frölander vägde in styrketräningspasset som en bidragande orsak till att Sjöström inte orkade på slutet.

Vann 50 m rygg en timme senare

– Jag tycker att hon ska vara nöjd med loppet. Tung styrketräning dagen innan brukar sätta sig ganska rejält i kroppen, säger Frölander.

En timme efter 200 m fritt vann Sjöström den för henne ovanliga distansen 50 m rygg på 28,52, något sämre än i försöken då det blev 28,50. Trots att grenen inte alls förknippas med Sjöström håller hon svenska rekordet på 27,80 från SM-veckan för två år sedan.

– Det är kul att få köra något annat än frisim och fjäril. Jag kände mig lite sliten i dag men jag behövde nog bara komma igång och i morgon ska det nog kännas bättre, tror Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.