Foto: Bildbyrån

Sjöströms danska rival vittnar om skräckvälde

Uppdaterad
Publicerad

En av de främsta danska simmarna genom tiderna, Jeanette Ottesen, vittnar om det skräckvälde som rådde i landslaget fram till 2012. Hon berättar om förhållandena i en ny dokumentär i public service-bolaget Danmarks Radio.
– Jag ser det som ett fångläger, säger simstjärnan.

Problemet med vikthets bland aktiva har den senaste tiden aktualiserats bland flera olika idrotter, främst inom uthållighetsgrenar. Det norska skidförbundet har med anledning av de senaste larmen uppmanat sina aktiva att vara försiktiga med vilka bilder som läggs ut på sociala medier.

– Vi har bett våra topputövare att göra ett medvetet val med tanke på att de är förebilder för en del yngre utövare, säger Brit Baldishol, utvecklingchef på norska skidförbundet.

Simmarna vägdes inför varandra

Nu uppmärksammas de osunda förhållanden som rådde i det danska simlandslaget under mitten på 00-talet.

Det var när ett nytt tränarteam tog kontroll över landslaget som de hårda riktlinjerna för kosten infördes.

Enligt DR är är huvudkritiken att simmarna vägts framför varandra innan tävlingarna. Dessa rutiner ledde till att flera simmare utvecklade ätstörningar. Simförbundet larmades och 2005 förbjöds de offentliga vägningarna. Dessa var dock i bruk ända till 2012.

– Jag ser det som ett fångläger. När jag ser kön framför mig blir det extremt mörkt inom mig. Jag kommer ihåg hela situationen och hallen som ett extremt mörkt minne, säger Ottesen, 31, som tävlat mot Sarah Sjöström under hela sin karriär, i dokumentären.

Undvek att äta och dricka

Det utvecklades en besatthet kring kost och dryck som blev osund.

– När du inte äter och dricker eftersom du vill väga mindre är det en ätstörning. Tyvärr, säger Ottesen i dokumentären.

Ottesen berättar att den australiske tränaren Mark Regan förhörde simmarna och antecknade uppgifter i en svart bok.

– Han tyckte jag skulle väga under 69 kilo, och om jag vägde 70 blev han rasande och förhörde mig om vad jag ätit och gjort. Det var förlöjligande och så fel, minns Ottesen och menar att det utvecklades till en form av hjärntvätt.

Den danska simledningen beklagar situationen och hävdar att naturliga kostråd misstolkats och gett en felaktig inriktning på verksamheten.

– Det gör mig väldigt ledsen när jag hör dessa historier. Jag får helt enkelt lägga mig platt och be om ursäkt. Det har inte varit okej, säger danska simförbundsdirektören Pia Holmen Christensen till DR.

Satsar mot sitt femte OS

Ottesen kvalade tidigare i april in till VM i Sydkorea 15 månader efter att hon fött en dotter. Under Danish Open kvalade hon in på 50 meter fjärilsim på tiden 26.04. Hon står just nu utanför det danska landslaget men satsar mot OS i Tokyo nästa år, vilket skulle bli hennes femte OS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer