Sjöströms konkurrent om tuffa året: ”Glad att ens vara här”

Uppdaterad
Publicerad

En skadad vrist, en hjärtoperation och en sparkad tränare.

Efter ett turbulent år har danska stjärnan stjärnan Pernille Blume låga förväntningar inför finalen på 50 fritt.

– Jag är jätteglad och tacksam att jag ens är här, redo att tävla och mår bra igen, säger Pernille Blume till SVT Sport.

I början av året skadade Pernille Blume vristen och kort senare tvingades hon till en hjärtoperation på grund av ett litet hål. När hon var tillbaka i träning igen bröt hon fingret och tvingades till ny vila från simträningen.

– Det har varit rena bergochdalbanan. Mycket i och ur vattnet, men ingen riktig träning. En ganska omtumlande säsong. Jag är jätteglad och tacksam att jag ens är här, redo att tävla och mår bra igen, säger Pernille Blume till SVT Sport.

– Efter hjärtoperationen var allt så ovisst. Jag var tvungen att lära känna min kropp igen trots att jag var densamma och att tillståndet inte var speciellt farligt.

För sex veckor sedan fick dessutom hennes tränare Martin Truijens sparken eftersom han inte kom överens med simförbundet. Förbundet gick dock med Truijens fortsatte att arbeta med Blume så de fick någon vecka tillsammans innan VM.

”Har släppt alla förväntningar”

– Det har varit väldigt viktigt. Jag behövde få stabilitet och det gav en viss stabilitet men inte tillräcklig. Jag har fått ge mig själv stabilitet och det har gått ganska bra.

På grund av den turbulenta säsongen valde Bume att inte ställa upp på 100 meter fritt utan bara på halva distansen.

– Det var ett väldigt svårt beslut att inte simma 100 meter men jag har haft en riktigt turbulent säsong så det var ett beslut jag behövde ta för att öka chanserna att lyckas.

Inför finalen på 50 fritt vågar hon inte hoppas på för mycket – trots att hon hade tredje bästa tid i semifinalen.

– Jag har släppt alla förväntningar. Det ska bli spännande att se vad jag klarar av, vad kroppen kan leverera. Jag mår bra både fysiskt och mentalt och är säker på att jag kan göra bra ifrån mig.

Startfält 50 fritt final

Ranomi Kromowidjojo, Nederländerna

Mariia Kameneva, Ryssland

Pernille Blume, Danmark

Sarah Sjöström, Sverige

Cate Campbell, Australien

Simone Manuel, USA

Anna Hopkin, Storbritannien

Bronte Campbell, Australien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.