Katinka Hosszu och Chad Le Clos. Foto: Bildbyrån

Sjöströms största konkurrent prisad som världens bästa

Uppdaterad
Publicerad

Katinka Hosszu och Chad Le Clos utsågs ikväll till världens bästa simmare 2018 under internationella simförbundets årliga gala, Fina World Aquatics Gala ”Soiree des Etoiles”.

– Jag är otroligt stolt, det är en stor ära för mig, för mitt land och min familj, säger Le Clos till SVT Sport.

Chad Le Clos som vann priset även 2014 var mycket glad, men även lite förvånad, över att på nytt prisas för sina insatser i poolen.

– Tydligen hängde det på sista loppet, så tur att jag fick brons, men jag simmar ändå alltid för stolthet. Det spelar ingen roll vad för pris som står på spel, om det är en liten tävling, ett internationellt mästerskap… Jag vill vinna, säger Le Clos till SVT Sport.

Hosszu fyrfaldig vinnare

Katinka Hosszu har vunnit priset som årets kvinnliga simmare tre gånger tidigare men erkänner att årets utmärkelse betyder extra mycket efter år med stora förändringar. Hosszu separerade tidigare i år från sin man och tillika tränare Shane Tusup.

– Det betyder mycket. Det är som ett fint avslut på detta år, så det är definitivt spännande för mig att få detta pris, säger Hozzu.

Katinka Hosszu slutade i år tvåa i totala världscupen efter jämn kamp om totalsegern in i det sista mot segrande Sarah Sjöström. Den ungerska världsstjärnan tror Sjöström hade varit en glödhet kandidat även till detta pris om hon simmat kortbane-VM.

– Jag vet att om Sarah hade varit här så hade det varit en jämn fight om detta pris. Att hon ej simmade VM gjorde det uppenbarligen mycket lättare för mig att vinna men jag är självklart väldigt glad ändå, säger Hosszu till SVT Sport.

Priset till VM:s bästa Team gick till USA, som under den avslutande dagen tog sex av tio möjliga guld. USA vann också VM:s medaljliga överlägset med totalt 36 medaljer varav 17 guld, Ryssland kom två i medaljligan med 14 medaljer och trea var Ungern.

Duons VM-resultat i Hangzhou

Hozzus:

4 guld (200m fjäril, 100, 200 och 400m medley)

1 silver (100m rygg)

Le Clos:

1 guld (100m fjäril)

2 silver (50m fjäril och 200 fjäril)

1 brons ( 100m fritt)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.