Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Åstedt missar final på 200 meter fritt. Foto: SVT

Sofia Åstedt utslagen i VM-debuten: ”Det känns skit”

Uppdaterad
Publicerad

VM-debut för Sofia Åstedt.

Då var 18-åringen långt efter i försöken på 200 meter fritt.

– Det känns skit, säger hon till SVT.

Sofia Åstedt gjorde mästerskapsdebut på kortbane-EM i fjol. Där tog hon sig till final på 200 meter fritt och slutade till sist åtta.

När det nu var dags för VM-debut räckte det inte hela vägen till semifinal för den 18-åriga simtalangen.

Åstedt öppnade starkt i försöken på 200 meter fritt, men under sista sträckan tappade hon tid och slutade till sist åtta i försöket. Hon simmade in på tiden 2:03.22 och var drygt fem sekunder efter Claire Weinsten som tog sista semifinalplatsen.

Efter loppet var hon märkbart besviken. Hon stannade till kort i mixade zonen och konstaterade att loppet inte kändes bra.

– Det känns skit, säger hon.

”Det var bara blackout”

Åstedt kom senare tillbaka till mixade zonen och utvecklade.

– Nu känns det lite bättre, det var väldigt tungt direkt efter. Jag var jättenervös innan. Från det att jag gick från vårt ställe till att jag kom upp hit var det bara blackout typ. Hälften av alla energi gick åt innan loppet. Det var tungt men så kan det vara, säger hon och fortsätter:

– Det här något nytt. Jag är här för att lära. Jag är inte här för att ta medaljer nu direkt.

Trots att det inte blev någon final på 200 meter fritt har 18-åringen tagit stora kliv det senaste året. Hon slog personligt rekord så sent som i april när hon simmade 2:00.92 på Swim Open.

– Jag är jättestolt över det jag gjort. Jag hade hoppats att det hade fortsatt uppåt. Men alla har motgångar. Man kanske inte ser det hos alla men alla har motgångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.