Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Sophie Hanssons avslutning i spelaren ovan. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

Sophie Hanssons formbesked – bästa på tre år

Uppdaterad
Publicerad

Sophie Hansson gjorde sin bästa tid på tre år på 100 meter bröstsim i Swim Open och visar att OS-formen är på väg.

Sarah Sjöström tog tredje raka segern under tävlingarna när hon vann 100 meter fritt.

Sophie Hansson gjorde sin bästa säsong i karriären 2021 när hon tog EM-guld på 100 meter bröstsim i Budapest och blev sexa i OS i Tokyo.

Nu ser hon ut att att ha hittat tillbaka till de höjderna.

– Det känns jätteskönt, det ger mig verkligen en boost inför kommande mästerskap och nu känns det som jag är tillbaka, säger Sophie Hansson till SVT Sport efter kvällens seger.

Hon vann distansen överlägset i Swim Open i Stockholm och gjorde sin bästa tid på tre år med 1.05,83 – bara 17 hundradelar över sitt eget svenska rekord från OS i Tokyo och den sjätte snabbaste tiden i världen i år.

– Jag hade ett väldigt tufft VM för bara någon månad sedan och att jag har kunnat vända det på så kort tid. Jag är verkligen så nöjd, säger Hansson som var medaljör även på 50 och 200 meter bröstsim under helgen.

Segertiden var nästan en sekund snabbare än på VM i Doha i februari där Hansson hade problem med ryggen och där hon missade final.

Under tävlingarna i Stockholm har ryggen inte gett henne några besvär.

Sophie Hansson utklassningsvann och var sekunden snabbare än tvåan Tes Schouten, Nederländerna, som tog VM-silver på distansen i februari.

Fullpott för Sjöström

Sarah Sjöström tog tredje raka segern i Swim Open när hon ohotad vann 100 meter fritt på 53,10.

– Jag är nöjd, det är alltid spännande att simma 100 frisim. Jag kom in på den här tävlingen med lite annat fokus än jag brukar ha, berättar Sarah Sjöström.

– I vanliga fall brukar det vara mer vila innan tävlingen men i och med VM för några veckor sedan så har jag nu gått in i en träningsperiod. Så jag är riktigt nöjd att jag kan simma på den här tiden nu.

Victor Johansson, som precis som Hansson och Sjöström är OS-klar, avslutade sitt tävlande på hemmaplan med seger på 800 meter fritt. Segertiden 7.50,05, tre sekunder över hans nysatta svenska rekord från VM.

– Jag har jättekul och det är väldigt roligt att vara nere på de här tiderna där vi är i säsongen, säger Johansson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.