• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Ett 30-tal toppsimmare stämmer internationella simförbundet Fina för att de stoppar en privat proffstour. Fina svarar med en egen tour med höga prispengar. Foto: TT Bild

Stjärnorna stämmer förbundet – svarar med ny miljontour

Publicerad

Simstjärnor har stämt det internationella simförbundet Fina som har stoppat en ny penningstinn simtour.
Finas svar: en egen simtour för stjärnorna.

Flera simstjärnor, däribland svenska Sarah Sjöström, samlas nästa vecka i London för att diskutera sin kritik mot det internationella simförbundet Fina och hur de nu ska gå vidare.

– Problemen är inte nya, men nu känns det som att det får vara nog, säger hon till DN.

Hotades stängas av

Bakgrunden till stormen inom sporten är att simmare hotades med att stängas av om de ställde upp i en ny lukrativ simtour som inte är sanktionerad av förbundet. Tävlingen skulle ha sin start i Turin 20–21 december men ställdes in på grund av hoten.

– Simningen som sport – och vi simmare – förtjänar så mycket mer. Vi vet att det finns pengar i förbundet, men det är alldeles för liten del som kommer oss simmare till del, säger Sjöström till DN.

Tidningen skriver att ett 30-tal toppsimmare kommer till mötet. Förutom Sjöström kommer flera andra OS-guldmedaljörer: britten Adam Peaty, ungerskan Katinka Hosszu och italienskan Federica Pellegrini.

Fina svarar med egen tour

Finas svar på stämningen presenterades i dag.

En ny proffstour i internationella simförbundets regi, med start- och prispengar till ett totalt värde av 35 miljoner kronor.

Touren, som ska heta Fina Champions Swim Series, ska avgöras i tre deltävlingar mellan mars och maj nästa år, uppger Fina i ett pressmeddelande.

Endast de största stjärnorna blir inbjudna till tävlingarna som ska vara en kombination av tävling och underhållning.

Aktiva stödjer Fina

De aktivas kommitté i Fina stödjer touren.

”Med prispengar som saknar motstycke kommer simstjärnorna definitivt att attraheras av touren”, säger Penny Heyns, ordförande i de aktivas kommitté.

Frågan är om Finas tour imponerar särskilt mycket på simstjärnorna. Den tänkta fristående touren, som inte har sanktionerats av Fina, skulle ha väldigt mycket mer pengar där simmare skulle kunna vinna 45 miljoner kronor.

Fina har hotat simmare som har tänkt vara med i premiärtävlingen för den nya touren i Turin 20–21 december, med avstängning. Därför ställdes tävlingen in.

Några simstjärnor har stämt Fina vid en amerikansk domstol. Även touren har lämnat in en stämningsansökan mot Fina vid samma domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer