Sun Yang. Foto: Bildbyrån

Sun Yang riskerar livstids avstängning efter provrörssabotage

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska simstjärnan Sun Yang, 27, vägrade genomföra ett dopningstest, men slapp undan med en varning.
Nu ska Idrottens skiljedomstol (Cas) granska ärendet som i värsta fall kan leda till en avstängning på livstid.

2014 blev kinesen Sun Yang dopningsavstängd i tre månader efter att ha testats positivt för trimetazidine, en substans som används mot hjärtbesvär.

Nu är han i blåsväder igen.

Engelska tabloiden The Times rapporterade i januari om en uppseendeväckande historia när Yang skulle dopningstestas utanför simbassängen.

När en kontrollant kom hem till Yangs hus blev hen beskylld för att ha fel papper med sig.

Överklagar till Cas

När dopningstestet till slut var genomförd och klar ska Yangs mamma ha beordrat familjens säkerhetsvakt att förstöra provrören med blod. Vakten tog då fram hammaren och slog sönder rören.

Det internationella simförbundet, Fina, nöjde sig med att ge Sun Yang en varning.

Antidopningsbyrån Wada nöjer sig dock inte där. De har nu bestämt sig för att överklaga och ta fallet vidare till Idrottens skiljedomstol. Skulle Sun Yang bli fälld där kan han stängas av på livstid.

– När vi överklagar är det helt enkelt för att vi menar att straffet är fel, säger Wadas generaldirektör Oliver Niggli enligt NRK.

På Sun Yangs meritlista finns guld på 200 meter, 400 meter, 800 meter och 1500 meter. Han är dessutom regerande mästare i OS och VM på 200 meter fritt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer