Svenskt rekord av chockad Sjöström – 22 hundradelar från världsrekord

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström är i superform. Vid Mare Nostrum-tävlingarna i Barcelona förbättrade hon sitt svenska rekord på 100 fritt till 52,28 – och var bara 22 hundradelar från Cate Campbells världsrekord från i fjol.

– Jag fick fråga Michelle Coleman om tiden, säger en förvånad Sjöström till SVT Sport.

En närmast chockad Sarah Sjöström kunde knappt tro att tiden stämde när hon blickade upp mot resultattavlan vid målgång. Sjöström var helt överlägsen i loppet och tvåan Campbell var över sekunden långsammare med tiden 53,43.

– Jag trodde aldrig jag skulle ha chansen på världsrekordet på 100 frisim, det känns sjukt nu när det är så nära. Jag har förbättrad min teknik och blivit starkare framför allt. Det kanske går någon dag i framtiden, säger Sjöström om världsrekordet på 52,06.

Världsårsbästa på 50 fjäril

Sjöströms landslagskollega Michelle Coleman simmade in som trea i det högklassiga startfältet, på 53,85.

Bara 20 minuter tidigare hade Sjöström slagit till med ett nytt världsårsbästa på 50 fjäril med tiden 24,76. Hon var hela sekunden före tvåan Penny Oleksiak från Kanada, och putsade världsårsbästat hon satte för tre dagar sedan med 14 hundradelar.

Den 23-åriga svenskan börjar nu närma sig sitt eget världsrekord från 2014 som lyder 24,43.

Flera svenska pallplatser

VM avgörs i Budapest 23–30 juli. Sjöström har hittills inte tagit något VM-guld i frisim på lång bana.

I övrigt slutade Erik Persson trea på sin specialsträcka 200 bröstsim med tiden 2.11,49. Jennie Johansson, som i går slutade tvåa på 50 bröstsim, tog en ny andraplats i dag men nu på 100 bröstsim på 1.06,78, endast slagen av ryskan Yulia Efimova. I samma final slutade Sophie Hansson och Jessica Eriksson sjua respektive åtta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.