• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

Yusra Mardini under sitt simheat i Rio. Foto: TT

Syrisk flykting vann sitt simnings-heat

Uppdaterad
Publicerad

Simmaren Yusra Mardini flydde från krigets fasor i Syrien i en ranglig jolle. Under OS-simningens första dag tävlade hon under olympisk flagg. Och hon vann sitt heat.

I resultatlistan för damernas försök i 100 meter fjäril står Yusra Mardini som segrare i det första heatet. Men efter namnet finns ingen nationsbeteckning. Yusra Mardini tävlar nämligen under olympisk flagg i det speciella laget för världens flyktingar.

Mardini slog handen i kaklet efter 1.09.21. Det gav seger i heatet men tiden var inte tillräckligt snabb för att ta henne till semifinal. Totalt kom hon på 41:a plats i kvalet.

Bogserade i land jolle

Mardini var tävlingssimmare i Syrien fram till dess att hon lämnade det krigshärjade Syrien. Som så många andra syriska flyktingar tog hon och systern den riskfyllda vägen över Medelhavet i en ranglig jolle. När båtens motor havererade i närheten av den grekiska ön Lesbos hoppade  Yusra och systern i vattnet och bogserade simmandes jollen in till land.

Efter månader av flykt hamnade Yusra Mardini i Berlin i Tyskland. Hon tog upp simträningen och blev klar för IOK:s speciella flyktinglag.

”Otrolig känsla”

På presskonferensen efter kvalet var hon strålande lycklig trots att hon missade semifinalen.

– Allt var fantastiskt. Det enda jag har velat var att tävla i OS. Det är en otrolig känsla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer