Sarah Sjöström, Michelle Coleman och Louise Hansson hejar på Sophie Hansson på den sista sträckan. Foto: TT

Toppat Sverige sexa på 4x100 m fritt

Uppdaterad
Publicerad

Sverige som toppat laget med Sarah Sjöström på första sträckan slutade sexa i lagkappen över 4x100 meter fritt. Inför den sista sträckan låg Sverige tvåa men Sophie Hansson hade en övermäktig uppgift.

– Det var jättekul och vi var supertaggade. Det är en utmaning att komma in som åtta i finalen och kunna utmana. Australien slog ju världsrekord och var i sin egen klass, säger Sarah Sjöström till Discovery+ om laginsatsen en dryg timme efter att hon gått till final på 100 meter fjäril.

Sjöström var snabbast på den första sträckan med 52,62. Michelle Coleman växlade sedan som tvåa efter en sträcktid på 53,62. Louise Hansson tog vid och behöll andraplatsen efter en sträcktid på 53,51 och växlade över till systern Sophie, som har bröstsim som specialitet.

Sophie Hansson: ”Snabbaste tid jag gjort”

Hon blev ifrånsimmad av flera av de andra lagen, som satt sina bästa simmare på den avslutade sträckan, och slutade sexa efter en sträcktid på 54,94.

– Jag är nöjd med tiden, den snabbaste jag någonsin gjort, säger Sophie Hansson efter tävlingsdebuten i Tokyo. Hon ersatte Sara Junevik som simmade i försöket och då hade 55,86.

Det var här som Therese Alshammar, 43, i våras gjorde ett försök i en sensationell comeback att kunna ta en plats, utan att räcka till.

Sverige hade tiden 3.34,69 och förbättrade försökstiden med en dryg sekund men var en sekund över det svenska rekordet. Det fattades 1,88 till medalj. Australien vann på nytt världsrekord 3.29,69.

Allra snabbaste sträcktid hade Australiens Emma McKeon på tredje sträckan som hon med flygande start klarade av på 51,35.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.