Romanchuk tog VM-brons: ”Är för det ukrainska folket”

Uppdaterad
Publicerad

När kriget bröt ut i Ukraina funderade Mykhailo Romanchuk på att sluta med simningen och gå ut i krig. Men han valde till slut simningen, och i kväll tog han VM-brons på 800 meter frisim.

– Jag är glad att ta medalj, det är den tuffaste tiden i mitt liv, säger Romanchuk till SVT Sport.

Tyske OS-guldmedaljören Florian Wellbrock bjöd in ukrainaren Mykhailo Romanchuk till Tyskland för att träna tillsammans när kriget i Ukraina började. Ikväll ställdes de båda mot varandra i finalen på 800 meter frisim på sim-VM i Budapest. Och det gick bra för träningskompisarna. Wellbrock kom tvåa bakom amerikanske vinnaren Bobby Finke. Och Romanchuk tog bronsmedaljen.

När Romanchuk pratade med SVT Sport efter loppet var han tagen av framgången.

– Jag är glad att ta medalj, det är den tuffaste tiden i mitt liv. Den här medaljen går till alla ukrainska medborgare och min tränare. Och stort tack till det tyska laget för att jag fick träna med dem, det betyder mycket för mig, säger han.

Romanchuk funderade på att sluta med simningen när kriget bröt ut. Men efter att ha funderat några dagar bestämde han sig för att fortsätta med simningen.

– När jag funderat ett tag så bestämde jag mig för att fortsätta med simningen. Jag kan inte hantera vapen så för mig var det bättre att träna och representera mitt land och berätta för världen om vad som händer i Ukraina. Så jag är så glad att vara här och tacksam för allt stöd jag får, säger Romanchuk.

KLIPP: Mykhailo Romanchuk fick hjälp att ta sig från kriget: ”Underbar historia” (21 juni 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.