Medaljregnet över de svenska VM-simmarna blev till slut historiskt, upplev alltihop igen! Och ta fram ryskudden. Foto: Bildbyrån Joel Marklund

VM-succén – här är samtliga medaljer

Uppdaterad
Publicerad

Tre guld, totalt sex medaljer, blev det för Sverige på VM i Kazan. Medaljskörden dubblades sista dagen och innebär det mest framgångsrika VM:et någonsin för Sverige.

100 meter fjäril

VM-guld Sarah Sjöström:

Sim-VM 2015

Sarah Sjöström blev bäst i världen på 100 meter fjäril. För tredje gången på två dagar krossade hon allt motstånd på favoritdistansen och tog därmed sitt första guld på VM i Kazan när hon simmade in på 55,64 – vilket dessutom nytt världsrekord. ”Man blir lite chockad”, säger hon.

100 meter frisim

VM-silver Sarah Sjöström:

Sarah Sjöström visade ånyo storform och tog sin andra individuella VM-medalj på fem dagar. Hon blev tvåa på 100 meter frisim på tiden 52,70 – blott tre hundradelar från den svenska rekordtiden.

50 meter fjäril

VM-guld Sarah Sjöström:

Sarah Sjöström gjorde det igen. Tredje medaljen och andra guldet på VM i Kazan. Nu på 50 meter fjäril. Guldtiden skrevs till 24,96.

”Det är jättehäftigt, det var första gången jag tog guld på 50 meter fjäril på långbana”, säger Sjöström.

50 meter frisim

VM-brons Sarah Sjöström:

Hon jagade sitt fjärde raka VM-guld i mästerskapet men snuvades på guldet av australienskan Cate Campbell. Tiden 24.31 räckte till en bronsmedalj, tretton hundradelar från guldet.

”Riktigt kul med första VM-bronset”, sa Sjöström efter bronset.

50 meter bröst

VM-guld Jennie Johansson:

Jennie Johansson överträffade alla förväntningar när hon tog ett sensationellt guld på 50 meter bröst på tiden 30.05. Ett nytt personbästa för Johansson som inte kunde hålla tillbaka tårarna.

”Jag gick i mål och såg lamporna blinka. Sen vände jag mig om och såg mitt namn där. Jag är världsmästare, det är helt sjukt”, säger en tårögd Jennie Johansson.

4x100 meter medley

VM-silver Michelle Coleman, Jennie Johansson, Sarah Sjöström, Louise Hansson:

Coleman, Johansson, Sjöström och Hansson var kvartetten som fixade Sveriges sjätte VM-medalj och fullbordade VM-succén. VM-silvret innebär Sveriges första VM-medalj i lagkapp någonsin på damsidan – och även Sveriges första medalj någonsin i medleylagkapp. Ett glädjande besked inför stundande OS i Rio.

”Det är OS nästa år, vi visar att vi har på pall att göra. Det är en toppenplacering att gå in på inför Rio nästa år, säger Coleman.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sim-VM 2015

Mer i ämnet