Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
13-åriga Heili Sirviö väntar på klartecken för att få tävla i OS. Foto: Instagram @heili_sirvio

13-åringens (!) jätteresultat – räcker för en OS-plats

Uppdaterad
Publicerad

Heili Sirviö är bara 13 år men allt pekar på att hon gör sitt första OS i Paris.

Skateboardåkaren väntar bara på klartecken från den finska olympiska kommittén.

Heili Sirviö började åka skateboard under pandemin när hon var nio år gammal. Nu kan hon bara fyra år senare göra sitt första OS och bli den yngsta finländska OS-representanten någonsin.

Under kvaltävlingarna i Budapest imponerade hon och tog sig till final och slutade på sjunde plats. 22 åkare får OS-biljett.

OS i Paris 2024

Den prestationen gör att hon inte längre kan tappa sin plats på OS-rankingen. Men en teknikalitet kvarstår. Den finska olympiska kommittén gör nästa uttagning först den 1 juli.

– Rankningen som krävs för en olympisk plats kommer definitivt att vara tillräcklig för Heili, säger Sirviös tränare Jussi Korhonen enligt Ilta-Sanomat.

Leena Paavolainen, som är vicechef på elitidrottsenheten i kommittén, sa att det utifrån urvalskriterierna inte finns något hinder att välja en 13-årig idrottare som Finlands representant.

Att vara ung och framgångsrik skateboardåkare är inget nytt. Det var nämligen en annan 13-åring, japanskan Momiji Nishiya, som tog guld på OS i Tokyo 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet