Svenske skateboard­åkaren: ”Det är som ett gift för mig”

Uppdaterad
Publicerad

En ny säsong är i antågande för en av världens snabbaste skateboardåkare, 28-åriga Viking Hadestrand. Trots mängder av VM- och EM-guld, och dessutom 18 SM-titlar, satsar han för fullt.

– Det är som ett gift för mig, säger han till SVT Sport.

SVT Sport hittar Viking Hadestrand längst ner i ett vinterskitigt garage i Nacka utanför Stockholm, där bland annat han, brorsan Viktor och pappa Michael tränar. Hadestrand gillar att träna i en miljö där det handlar mer om gemenskap och åkglädje än perfekta förhållanden.

Men för att vara i världstoppen räcker det inte med balans och brädåkning – stora delar av hans framgång har byggts på gymmet.

– I skateboardslalom är det en fördel att vara fysiskt stark och samtidigt explosiv och snabb, säger han till SVT Sport.

– Jag kör fria vikter, mest frivändningar, ryck och marklyft men så klart också knäböj och bänkpress för att få hela kroppen. Inte för tungt bara, musklerna får inte hämma din rörlighet. Jag fokuserar på snabbhet och explosivitet.

Hadestrand både jobbar och pluggar till fysioterapeut. Det är delvis tack vare ett stipendium på 50 000 kronor från Riksidrottsförbundet som han fortsätter satsningen på högsta nivå. Stipendiet har gjort det lite lättare att fortsätta i en sport som saknar stora sponsorer och prispengar. Några tankar på att lägga av har han inte, trots att han började tävla redan som 14-åring.

– Jag tycker att det är svinkul att åka. Jag kan inte sluta. Det är som ett gift för mig.

Se reportaget i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.