Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexandra Edebo avslutar sin karriär. Foto: Bildbyrån/SVT

26-åriga Alexandra Edebo avslutar karriären

Uppdaterad
Publicerad

Upprepade hjärnskakningar sätter stopp.

Och Alexandra Edebo tvingas avsluta karriären.

– Jag har levt i total förnekelse, säger 26-åringen till SVT Sport.

Skicrosslandslagsåkaren Alexandra Edebo har drabbats av flera hjärnskakningar under de två senaste åren. Läkarna har avrått henne från att fortsätta tävla och satsa på elitnivå. Och 26-åringen har lyssnat.

– Risken är för stor för att fortsätta. Så länge jag inte kraschar igen är det inga problem, men jag måste vara realistisk och inse att det kan hända. Det är tufft, jag har levt i total förnekelse under den senaste tiden, men det kommer att sjunka in, säger hon.

Edebos sista skicrosstävling blev vid världscupen i österrikiska Reitealm i våras. Då kraschade hon otäckt. Och säsongen innan, i december 2020, drabbades hon av en lättare hjärnskakning i Val Thorens.

– Det är detta jag har gjort det senaste tio åren. Ändå känns det som att jag precis var på gäng. Så det är ett tufft beslut att ta. Det är skrämmande, men det finns också möjligheter i framtiden.

Alexandra Edebo debuterade i världscupen 2017. Totalt blev det tre pallplatser – en tredjeplats, en andraplats och en seger. Hon deltog även vid VM 2021 och OS 2022.

ARKIV: Svenskan i otäck krasch i Reiteralm (13 mars 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.