Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Holmlund – en unik skidtalang

Uppdaterad
Publicerad

KOMMENTAR: Anna Holmlund är unik i skidvärlden. Hon har 33 pallplatser på 67 starter i världscupen. Skicrosstjärnan från Sundsvall är alltså på pallen i princip i varannan tävling hon ställer upp i. Just nu går hon sitt livs tuffaste kamp.

Anna Holmlund kraschade svårt på träning i italienska Innichen i går och fördes medvetslös i helikopter till sjukhuset i Bolzano där hon opererades akut och har sedan dess hållits nedsövd.

29-åringen är en multitalang som förmodligen hade tagit sig till världstoppen i vilken idrottsgren hon än hade valt att satsa på. I familjen Holmlund har alltid friluftsliv och idrott kommit högt på prioriteringslistan.

Vann JSM-guld i fem grenar

Anna fick sitt idrottsintresse med modersmjölken. Hon utvecklades också till den största talangen i syskonskaran av fyra. Alla såg tidigt att hon hade en riktigt vass framtid inom alpint. Första bevisen kom när hon som riktigt ung vann Ingemartrofén i Tärnaby och sedan tog hem Guldhjälmen.

Det absolut största beviset kom under junior-SM i Åre 2002. Anna tog storslam och vann alla fem grenar hon ställde upp i. Guld i störtlopp, super-G, kombination, storslalom och slalom. Ingen hade gjort det innan och ingen har gjort det efter. Vägen mot en alpin karriär låg verkligen utstakad.

Ledsnade på alpint – men fann skicross

Men Anna tröttnade lite på alpint och bytte idrott. Som 16-åring blev det i stället fullt fokus på fotboll. Det gick givetvis riktigt bra och strax hade hon en plats i flicklandslaget. Fotbollen rullade på i några år och samtidigt höll hon på med både friidrott och basket där hon gick under smeknamnet ”Blocklund”, för sina fysiska insatser. Efter gymnasiet sinade dock både krafterna och motivationen till att elitsatsa och det blev i stället ett idrottsligt uppehåll.

När Anna fyllt 20 år började suget att åka skidor komma tillbaka. Hon hade sett skicross och tyckte att det verkade roligt. Sagt och gjort så ringde hon upp dåvarande förbundskaptenen Tommy Eliasson Winter. Anna blev inbjuden på träningsläger och fastnade direkt för sporten som innehöll allt – action, fart och spänning. Hon valde direkt att satsa helhjärtat på sporten. Efter bara ett års träning vann hon sin första världscuptävling och några år senare vann hon den totala världscupen.

Framgångsrik trots skador

Därefter har hon tagit hem den totala världscupen tre gånger. På sina 67 starter har hon tagit 19 segrar. Framgångsrik har hon varit, men också skadedrabbad. 2012 drabbades hon av den första riktigt allvarliga skadan – en korsbandsskada. Hon kämpade sig tillbaka bara för att drygt ett år senare åka på en ännu allvarligare knäskada. När det var som allra tuffast efter skadan 2013 funderade Anna på att lägga av helt med all idrott.

– Tanken på att sluta har jag haft många gånger. Jag har mått väldigt dåligt, berättade hon då.

Anna tog även hjälp av en mental tränare för att hantera svårigheterna och försöka att komma vidare.

Olympisk medaljör i Sotji

Ingen trodde att det var möjligt men när OS avgjordes i Sotji 2014 stod hon på startlinjen och efter en bragdartad insats tog hon hem ett brons. Något som ingen trodde var möjligt, inte ens hon själv. Men den där vinnarskallen ville något helt annat.

Nu handlar det om den där vinnarskallen igen, och den exceptionella fysiken, när hon utkämpar sin tuffaste kamp någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.