Världscuptävlingen i Kina ställs in. Foto: Bildbyrån

Problem för vinter-OS i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Kina ska ju arrangera vinter OS 2022 och även freestyle VM 2021 men redan nu har organisationen problem. Säsongens världscuptävling i skicross, som skulle fungera som generalrepetition för VM och OS-arrangören, ställs in.

Enligt uppgifter till SVT Sport handlar det om både ekonomiska problem och rent organisatoriska.

Just nu pågår det internationella skidförbundets, FIS höstmöte i Zürich i Schweiz och i dag beslutades att säsongens planerade skicrosstävling i Kina ställs in.

– Vi är förstås besvikna att man inte prioriterar Skicrosstävlingarna inför VM 2021 och Olympiaden 2022 då vår gren är utmanande vad gäller banbyggnationer och arrangemang runt omkring, säger Tommy Eliasson Winter, ansvarig för alpint och skicross.

Enligt uppgifter till SVT Sport handlar det både om att det saknas pengar för att bygga skicrossbanan men även att arrangören varken har den rätta kunskapen eller organisationen redo för att klara uppgiften.

–  Ska vi se det positiva i situationen så är vi historiskt duktiga på att snabbt anpassa oss till nya banor och förhoppningsvis kan det gynna oss på VM 2021.

Fler tävlingar hotade

Mötet i Zürich pågår fram till fredag den här veckan och fler beslut är att vänta främst kring de övriga freestylegrenarna som är planerade att genomföras i Kina under den här säsongen.

Men både förbundskaptenen för skicross John Lind och Tommy Eliasson Winter blir lite oroliga efter dagens besked.

–  I det stora hela lämnar det en osäkerhet vad gäller kvalitén i genomförandet av framförallt VM 2021, säger Tommy Eliasson Winter

Grönt ljus för störtlopp

På FIS-mötet idag beslutades dock att den planerade världscuptävlingen i störtlopp för herrar som är planerad i mitten av februari ska genomföras 

Secret Garden i Zhangjiakou  i norra Kina kommer att stå som värd för snowboard och freeskiing under vinter-OS i Peking 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.