Alexandra Edebo tog första segern i världscupen. Foto: Bildbyrån

Alexandra Edebo skrällde i skicrosspremiären

Uppdaterad
Publicerad

Alexandra Edebo vann sin första världscuptävling i skicross genom att vinna premiären i Arosa, Schweiz. Hon vann alla sina heat under kvällen. 

Startsnabba Edebo var först ut igen, ett genomgående tema för kvällen, och fick förhandsfavoriten Fanny Smith tätt bakom sig. I ett av de sista hoppen dämpade Edebo sin landning medan Smith fick en väldig båge och var tvungen att ta ner kroppen som en backhoppare för att parera och undvika att krascha in i svenskan. Det avgjorde det täta racet. Edebo jublade när hon skar mållinjen.

– Jag hade en skön känsla. Jag tänkte bara ”femma i kvalet?”, jag kan lyckas bättre än så. Det var en spännande kamp med Fanny Smith, säger svenskan i SVT:s sändning i elljuset.

Iförd munskydd och under jubel från konkurrenter och lagledare kunde Edebo kliva upp överst på prispallen. Bakom det svarta munskyddet anades ett stort leende. Sedan fick pallen lyssna på den svenska nationalsången. Edebo hade då tagit av sig mössan.

Sedan firade hon med herrvinnaren David Mobärg som även han tog sin första seger i världscupen denna historiska svenska skicrosskväll.

Efter David Mobärgs prisutdelning fick han sällskap av Alexandra Edebo och de stod tillsammans överst på pallen och visade vilka som regerade i världscupen denna kväll.

Sandra Näslund hemma på rehab

Det visade att Sverige direkt hade en fullgod ersättare för etablerade Sandra Näslund som är skadad och missar tävlingarna fram till årsskiftet.

Precis som i de föregående heaten vann Edebo semifinalen efter en snabb start. I den korta banan gick det inte att rubba svenskan. I den andra semin imponerade förhandsfavoriten Fanny Smith stort.

Edebo vann åttondelen och i kvarten var hon så snabb i starten att de andra såg ut att vara parkerade. Det försprånget räckte till en säker seger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.