Skicrossåkaren David Mobärg hade bästa kvaltid av svenskarna i VM som avgörs i USA. Arkivbild. Foto: TT

VM-debutanten bäste svensk i herrkvalet: ”Jäkligt stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Victor Öhling Norberg, 28, är kanske det största svenskhoppet på herrsidan. Men i kvalet var det 19-årige David Mobärg som imponerade mest. VM-debutanten blev elva.

– Riktigt bra kval, skönt att sätta ner ett bra åk och att det räckte långt, säger han till SVT Sport.

Sverige hade tre åkare i kvalet på herrsidan. Alla gick vidare. Victor Öhling Norberg blev 15:e och Viktor Andersson 17:e.

Bäst gick det för VM-debuterande 19-åringen David Mobärg som blev elva och därmed snabbast av de svenska skicrossherrarna i kvalet vid freestyle-VM i Solitude Mountain, USA.

Mobärg var 91 hundradelar efter segraren i kvalet, fransmannen Midol Bastien. Efteråt var debutanten strålande glad.

– Riktigt bra kval, skönt att sätta ner ett bra åk och att det räckte långt. En elfteplats är jag jävligt stolt med. Det är jäkligt skönt för imorgon, säger han till SVT Sport.

Samtliga svenska damer vidare

Även alla svenska damer gick vidare från kvalet. Sandra Näslund var först ut av alla och knep sjundeplatsen, 1,03 efter kanadensiskan Marielle Thompson som var kvalets snabbaste åkare.

Näslund, som är regerande världsmästare, kände dock att det finns mycket att förbättra inför lördagens åttondelsfinal.

– Det var väldigt löst, jag fick inte med mig någon bra fart ut i svängarna tycker jag. Jag satte ändå terrängen rätt bra, bättre än i träningsåket i alla fall, säger hon och fortsätter:

– Det var ”banksen” som jag blev för tung i, jag fick inte med mig någon fart alls. Det var som att de inte hade plogat, utan bara hällt ut snön.

21-åriga Lisa Andersson, nia och 1,18 efter Thompson, var inte heller nöjd med banans svängar.

– Det är där jag tappar. Kan jag sätta starten bra och ”banksen”, då kan det nog gå fort, säger hon.

– Jag är bra på att glida, så det borde vara en bana för mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.