Alexandersson ramlade och tappade VM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Förhandsfavoriten Tove Alexandersson, 26, var i ledning och på väg mot sin tredje guldmedalj i skidorientering vid hemma-VM i Piteå.

Då ramlade svenskan i den djupa snön i slutet av loppet och fick nöja sig med silver på medeldistansen.

– Jag gjorde en ganska stor miss, säger hon till P4 Norrbotten.

Efter två segrar av två möjliga jagade Tove Alexandersson sin tredje guldmedalj under det som varit ett framgångsrikt VM för Sverige, med tre guld och ett silver inför lördagen.

Den svenska stjärnan var i ledning efter åtta kilometer (av totalt tio) men ramlade och blev passerad av ryskan Maria Kechkina.

Fallet blev kostsamt för Alexandersson som slutade tvåa, tio sekunder bakom segraren, och det var dubbelt ryskt på pallen då Alena Trapeznikova slutade trea, nästan två minuter bakom sin landsmaninna.

– I dag var det inget perfekt lopp, jag gjorde en ganska stor miss. Jag hade ändå täten på slutet och hade ryckt ifrån Kechkina, men då kör jag ut skidorna i snön, ramlar och fastnar och ligger kvar där länge. Då hade jag ingen chans sedan så det var jättesurt. Fruktansvärt klantigt att ramla där, säger Tove Alexandersson till P4 Norrbotten.

VM-guld till Erik Rost

Även i herrarnas medeldistans blev det dramatiskt. Erik Rost var i ledning inför utkörskörningen mot stadion i  Piteå, men vurpade och hamnade i snön.

– Skidan lossnade från bindningen, men den gick snabbt att sätta på igen, säger Rost som jagade ikapp de tre åkare som passerade honom vid fallet. 

Med en kilometer kvar satte han in det avgörande rycket och vann med fem sekunders marginal före tvåan.        

– När jag väl tryckte till så kunde de andra inte svara, men jag vågade inte kolla bakåt på upploppet, säger Rost.

RESULTAT

Damer

1) Mariya Kechkina, Ryssland, 44.52

2) Tove Alexandersson, Sverige, +0.10

3) Alena Trapeznikova, Ryssland, +1.52

Övriga svenska placeringar

5) Linda Lindkvist, +2.34

6) Evelina Wickbom, +2.47

14) Hanna Eriksson, +4.53

Herrar:

1) Erik Rost, Sverige, 52.36

2) Audun Heimdal, Norge, +0.05

3) Gion Schnyder, Schweiz, +0.11

Övriga svenska placeringar:

9) Erik Blomgren, +0.23

14) Linus Rapp, +0.35

25) Markus Lundholm, +5.21

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.