Anna-Maria Uusitalo ny sportchef för skidskyttarna

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Anna-Maria Uusitalo (fd. Nilsson) som blir ny sportchef för skidskyttarna, hon ersättare Anders Byström som gick till längdskidlandslaget förra veckan.
– Det var snabba ryck men det kändes självklart att tacka ja, jag känner mig taggad på uppgiften, säger hon till SVT Sport.

I stället för en ny landslagschef efter Anders Byström har skidskyttelandslaget tagit in Anna-Maria Uusitalo som sportchef.

– Tanken är att vi ska stärka upp hela sporten och därför vi har bytt namn från landslagschef till sportchef. Vi ska inte bara tänka på a-laget utan också på dem som kommer underifrån så att den röda tråden ska bli tydligare, säger Anna-Maria Uusitalo till SVT Sport.

Tydligare väg till a-landslaget

Hon ser fram emot sin nya roll.

– Det var snabba ryck men det kändes självklart att tacka ja, jag känner mig taggad på uppgiften.

Vad hoppas du att du kan tillföra?

– Jag hoppas att jag kan vara den här länken, vi är ju ett antal tränare som ska få ihop det och jobba prestigelöst. Det ska finnas en tydlig väg upp till a-landslaget.

Två utvecklingsplatser har tillkommit i landslaget – en har gått till Stina Nilsson men en plats finns kvar. Det är redan klart vem som får platsen men förbundet har inte gått ut med det än.

Är det en till längdåkare som sadlat om?

– Det får vi se, ler Uusitalo.

Vill stärka herrsidan

Generalsekreterare Bengt Jönsson är nöjd med förstärkningen.

– Anna-Maria är den perfekta sportchefen. Hon blir en mycket välkommen förstärkning av vårt Elitcenter i Östersund och hennes tillsättande har tagits emot väldigt väl av både åkare och tränarkollegor.

Sverige har flera starka namn på damsidan men på herrsidan har det sett tunnare ut de senaste åren samtidigt som få namn kommer underifrån.

– Vi måste stärka upp den sidan, det måste vi göra. Vi jobbar på det, det kan jag berätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer