Elisabeth Högberg tar hem totalsegern i IBU-cupen Foto: Bildbyrån

”Bettan” Högberg säkrade totalsegern i IBU-cupen

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Högberg tar hem totalsegern i IBU-cupen.

Hon blir den första svenska att göra det.

– Känns stort att kunna vinna, säger hon till SVT Sport.

Under fredagen blev det klart att Elisabeth ”Bettan” Högberg tar hem totalsegern i IBU-cupen. Hon blir den första svenska att göra så.

– Det känns riktigt bra, sjukt roligt och oväntat, säger hon till SVT Sport.

”Drömt om det i natt”

Högberg jagades av Ekaterina Glazyrina i totalen och skulle ryskan gå och vinna den avslutande masstarten i Minsk var hon tvungen att bli topp 13. Och hon var allt annat än lugn inför loppet.

– Jag var så sjukt nervös. Jag kunde inte sova och har drömt om det i natt. Skyttet funkade inte alls i dag och jag försökte bara ha koll på var hon låg i fältet, säger Högberg.

Hon slutade på en elfteplats i dagens tävlingen, men Glazyrina blev inte bättre än 22:a, och därmed var det klart.

– I kväll ska vi ut och äta. Sedan ska jag hem till Östersund och bara ta det lugnt, det ser jag framemot.

Säsongen vände i Martell

När hon får summera sin säsong är den första reaktionen inte glädje, utan missnöje. Fram till tävlingarna i Martell, i februari, var hon inte nöjd med sitt skytte.

Hon inledde tävlingarna där med att bli sjuk och kom inte till start i de tre första tävlingarna – sen avslutade hon med två vinster.

– Just där var fokus på skyttet för jag kände att åkningen kommer jag inte ha, sen helt plötsligt funkade båda två och jag gör två bra lopp och vinner båda. Sen fortsätter det i samma stil på EM så det funkade bara helt plötsligt bra, säger hon.

Totalt blev det sex segrar i IBU-cupen den här säsongen och Högberg blev aldrig utanför topp 15.

ARKIV: Bettan fortsätter på egen hand (13 juni 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.