Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åkarna får coacha dagens stafett Foto: Bildbyrån

Coronasmitta i svensklägret – hela tränarstaben sätts i karantän

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges skidskyttelandslag får genomföra dagens tävlingar från Nove Mesto utan tränarhjälp. Orsaken är att coronasmitta konstaterats i den svenska staben, enligt uppgifter till SVT Sport. Åkarna får dock tävla som vanligt.

– Det är så klart inte optimalt, säger huvudtränaren Johannes Lukas till SVT Sport.

På lördag kväll gjorde det svenska skidskyttelandslaget ett av många coronatest. Senare kom beskedet att den svenske tränaren Mattias Nilsson testats positivt. Som en försiktighetsåtgärd har hela landslagsledningen nu satts i karantän i avvaktan på åtgärder från tjeckiska hälsovårdsmyndigheter.

– Det var ett planerat test som vanligt i det här testprotokollet och vi har fått svar att Mattias är positiv så det innebär att Mattias är i karantän. Det är också de personer som är i närmsta kontakt med honom så det gäller oss andra tränare, berättar huvudtränaren Johannes Lukas för SVT Sport.

Nilsson, som mår bra och inte har några symptom, anslöt till truppen i Nove Mesto inför helgens tävlingar för att köra hem vallalastbilen till Östersund.

– Jag kan också säga att alla andra tester var negativa, även mitt, men ändå sitter jag i karantän och väntar tills vi får svar, säger Lukas.

Åkarna får tävla

Redan i under förmiddagen ska Sverige tävla igen i Nove Mesto när det är dags för mixed stafetten och åkarna kommer att få tävla.

Enligt det internationella skidskytteförbundet, IBU, har Sverige ett mycket bra protokoll för att hantera coronasmitta.

– Det beror på vårt hårda regelverk som vi har i laget, att vi håller oss i olika bubblor. De aktiva har egentligen inte ens träffat Mattias. Speciellt inte utomhus eller utan mask. De sitter vid olika bord när vi äter, säger Johannes Lukas.

Aktiva får ta tränarroll

Några av de åkare som inte kommer till start i dag kommer att agera tränare. Inför mixed stafetten hade Mona Brorsson och Gabriel Stegmayr tagit plats på ledarsidan av skjutvallen.

– Det är tur att det singel mixed och mixed stafetten så att inte alla åkare tävlar idag. Vi har många aktiva som ska hjälpa till med inskjutningen och coacha. Det är så klart inte optimalt men jag är säker på att de löser det på ett bra sätt, säger Johannes Lukas.

– Vi har diskuterat med dem vad som är viktigt och hur vi vill ha det. Alla ville direkt hjälpa till och det känns lugnt för mig som tränare att jag har ett så fint lag som hjälps åt och stöttar varandra.

Avslutar på hemmaplan nästa helg

I nuläget vet inte Johannes Lukas hur de närmaste timmarna kommer se ut för ledarna som sitter i karantän.

– Vi vet ingenting egentligen. Vi sitter bara på rummen nu och väntar på den informationen. Om vi ska få ett nytt test eller bara sitta kvar här.

Världscupen avslutas på hemmaplan i Östersund nästa helg.

– Vi har jobbat på en plan för världscupen i Östersund. Om ingen ledare från oss kan vara på plats eller bara en del är det inga problem. Vi har många ledare kvar, en del från IBU-cupen men också på hemmaplan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer