Bröderna Johannes Thingnes Bö, ledare av världscupen, och Tarjei Bö hade tänkt åka till Östersund med munskydd på IBU:s chartrade plan. Foto: TT

Covidsmittade bröderna Bö tvärvänder efter kritiken: ”Egoister”

Uppdaterad
Publicerad

Bröderna Johannes Thingnes Bö och Tarjei Bö fick våldsam kritik för att de tänkte ta det chartrade planet från det internationella skidskytteförbundet IBU till Östersund från Nove Mesto. Nu tvärvänder de och tar sig hem på ett annat sätt.

– Om de är sjuka och har sympton är det inte så roligt att de sätter sig på det planet, säger Sebastian Samuelsson till NRK.

Det borde varit frid och fröjd med de norska bröderna efter dubbelseger både på sprinten och jaktstarten. Efter jaktstarten i lördags berättade dock Tarjei Bö att bägge testat positivt för covid-19 FÖRE loppet. De kände sig okej och åkte.

De strök dock söndagens mixedstafetter och tänkte åka med IBU:s chartrade plan från Nove Mesto till Östersund i dag måndag för att göra sig redo för nästa stopp i världscupen.

– Det är långt inne i planet. Våra läkare säger att ombord på ett flygplan är den säkraste platsen du kan vara, eftersom luften byts ut hela tiden. Och vi sitter med munskydd på flygplan, motiverade norska sportchefen Per Arne Botnan för NRK.

Åker reguljärt flyg från Prag till Oslo

Det var inget som imponerade på aktiva från andra nationer och gav upphov till våldsam kritik. Redan innan tävlingen hade tvåan i världscupen Sturla Holm Lägreid fått hoppa av på grund av covid. 

Tysken Benedikt Doll och den norske skidskytteexperten Ola Lunde tyckte att det var ett egoistiskt beslut som satte konkurrenternas hälsa i fara. 

– Om de är sjuka och har sympton är det inte så roligt att de sätter sig på det planet, säger Sebastian Samuelsson till NRK. Han var inbokad på ett annat flyg.

Om du hade rest hem med samma flyg som dem, hade det varit okej?

– Nej, inte om de haft covid, säger Samuelsson.

Nu har det norska skidskytteförbundet tvärvänt i frågan och låter bröderna Bö resa hem till Oslo via reguljärt flyg från Prag. Bröderna känner sig fräscha och har inga symptom.

De kommer att stå över torsdagens distans över 20 km, lördagens herrstafett över 4x7,5 km och tidigast kunna ställa upp på söndagens masstart över 15 km i Östersund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johannes Thingnes Bö, i mitten på bilden, har testat positivt för covid-19. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.