Dahlmeier historisk med fem guld

Uppdaterad
Publicerad

Laura Dahlmeier, 23, vann dagens jaktstart över 12,5 km vid VM i Hochfilzen och tog sitt femte guld i mästerskapet. Med det är hon historisk genom VM-historien i ett och samma mästerskap.

– Det är en helt fantastisk känsla. Alla lopp blev perfekta för mig. Det har varit viktig att få vara frisk hela säsongen. Nu är jag bara glad och lite trött. Det har inte varit lätt att ladda om med alla lopp men jag har tagit vara på vilodagar då jag legat i sängen eller hållit mig lugn, vilket varit viktigt, säger Dahlmeier till SVT Sport.

Tyskan var fyra sekunder ifrån en ”skidskytte-slam” då hon tog silver på 7,5 km förra veckan. Fem guld och ett silver på sex starter är fakta som står för sig själv.

Gick ut fem sekunder efter

I dag gick hon ut fem sekunder efter ledande snabbskjutande doldisen Susan Dunklee efter det sista skyttet men blåste förbi halvvägs in på spurtvarvet och möttes av enorma ovationer från fansen i publiken. Som 23-åring har hon stora möjligheter att dominera sporten i många år framöver.

Kajsa Mäkäräinen svepte förbi Gabriela Koukalova och bärgade ett finskt brons.

– Jag kände mig ”pissed off” med bommen i det första skyttet men sedan gick det bättre, säger finländskan.

Inga svenska åkare kvalade in bland de 30 som fick starta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.