Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Öberg förde Sverige till VM-brons i stafetten Foto: Bildbyrån

Hanna Öberg säkrade bronset i damstafetten

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg säkrade svenskt brons i damstafetten efter en fin avslutande sträcka med två extraskott.

– Jag är jättenöjd med min sträcka och glad över den här medaljen. Tredje medaljen är fantastiskt, säger Öberg till SVT Sport och hastar till blomsterceremonien.

Öberg gick ut 13 sekunder efter Tysklands Denise Herrmann-Wick på spurtvarvet men kunde inte hota om silvret och inriktade sig på att säkra bronset. Det var Sveriges åttonde medalj i detta rekord-VM.

– Det är en fantastisk dag, vi är det enda lag som tog medalj både på herr- och damsidan, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

Italien tog ett skrällguld bärgat av Lisa Vittozzi, tog fjärde medaljen, som avgjort på sitt sista felfria skytte. Italien hade två brons från internationella mästerskap sedan tidigare så de bröt ny mark.

Linn Perssons superserie gav tidig ledning

Linn Persson öppnade med två bom i det första liggande skyttet och gick ut som 13:e – 15,6 sekunder efter ledande Finland. I spåret på väg till andra skyttet fräste hon förbi hela fältet och ställde sig för att skjuta först av alla. Hon brände av en felfri serie på 17,1 sekunder.

– Det är nog en av de bästa serier jag någonsin skjutit. Det var inte så mycket att sikta utan mer peka och skjut, säger Persson.

Fältet trycktes ihop och Persson skickade ut Anna Magnusson i ledning på andra sträckan med Tjeckien, Norge och Italien strax bakom.

På det stående skyttet på den andra sträckan missades det friskt. Magnusson drog på sig två straffrundor, och tappade tätkänningen. Hon gick ut som fyra.  

Magnusson: ”Skakningarna kom i benen”

– Det kändes inte så dåligt men så kom skakningarna i benen och det är skittråkigt, säger Anna Magnusson.

Elvira Öberg fick gå ut som som fyra, 54 sekunder efter Italien. Det var elva sekunder fram till Tyskland och bronset. Trots besvär på vallen, tre bom totalt, kunde hon växla ut storasyster Hanna Öberg som trea. Italien, där unga Hannah Auchentaller gått sensationellt bra, och Tyskland var 38 och 33 sekunder före.

– Sista kilometern var ren vilja, jäklar vad jag fick slita och det är långt ifrån någon toppform. Till slut kom första medaljen för mig och det betyder så mycket, säger en lättad Elvira Öberg som varit sjuk.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.