Elvira Öberg om covid-festen: ”Visste att det fanns en risk”

Uppdaterad
Publicerad

OS-guld i stafett, två OS-silver och åtta individuella pallplatser i världscupen. SM-tävlingarna i Piteå skulle bli Elvira Öbergs ”perfekta slut på en fantastisk säsong”. Då kom den omtalade covid-festen i Holmenkollen i vägen.

– Vi visste ju när vi gick dit att det fanns en risk, det var ju många fall runtomkring i många lag, säger Elvira Öberg till SVT Sport.

När världscupen i skidskytte avslutades i Oslo den 20 mars firade stjärnorna med en stor fest. En rad svenska åkare, däribland Elvira och Hanna Öberg, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson, insjuknade i covid-19 – och missade SM-tävlingarna i Piteå.

– Det var jättetråkigt att missa SM på hemmaplan, jag hade verkligen sett fram emot det. Det kändes verkligen som det perfekta slutet på den här fantastiska säsongen att få tävla hemma, säger Elvira Öberg när SVT Sport träffar henne i Stockholm.

Kanske lite extra tufft just för systrarna Öberg, med Piteå som hemmaplan där pappa Tomas dessutom åkt hem från utlandstjänst i Pakistan för att vara med och arrangera tävlingarna.

”Lite antiklimax”

– Vi är verkligen uppvuxna bara ett stenkast från stadion, det var länge sedan jag tävlade på hemmaplan också. Lite antiklimax, men samtidigt så har vi klarat oss så länge från att bli sjuka och är det någon tävlingshelg jag hade varit tvungen att offra så hade det ju ändå varit ett enkelt val. Världscupen är ju någonting annat ändå.

Det blir ju såklart många rubriker eftersom nästan alla som var på samma fest blev smittade, hur var den här festen?

– Det var en väldigt bra kväll, men samtidigt så vet jag ju inte om det var där jag blev smittad. Jag kan ha blivit smittad i bussen på väg upp till stadion eller på flyget på väg hem. Vi visste ju när vi gick dit att det fanns en risk, det var ju många fall runtomkring i många lag. Men det finns 15 andra ställen jag mycket väl kan ha blivit smittad på också.

Blev ni ändå paffa att nästan alla smittades?

– Ja, det visar ändå hur smittsamt det här är. Extremt stor andel av de som var där blev dåliga, det visar ju på hur sjukt det egentligen är att vi har klarat oss så länge.

MER: Öberg om karriärens första världscupseger

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.