Experterna eniga: det kommer att fuskas

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att fuskas med det fluorförbud som kommer att gälla inom skidskyttet och troligen även inom längdskidor i vinter, det är SVT-experterna Björn Ferry och Anders Blomquist säkra på.

– Om det är möjligt, vilket det verkar vara så ja, självklart kommer några att fuska, säger Ferry.

För tre veckor sedan fick vallare från svenska längd- och skidskyttelandslaget testa den maskin som i framtiden ska användas för att säkerställa att fluorförbudet följs. Slutsatsen: De var inte imponerade.

Johan Wåhlström, utvecklingschef för vallateamet i skidskyttelandslaget, berättar att man använde förbjuden fluorvalla.

– Tanken var att försöka lura systemet och se bristerna i apparaturen, säger Wåhlström till TT, och menar att det var ”ganska enkelt” att fuska. 

– Om vi inte gör rätt nu kan detta bli ett ännu större problem än dopning.

Blomquist: ”Är bedrövligt”

Uppgifterna om att testapparaten inte är säker är inget som förvånar SVT-experterna Björn Ferry och Anders Blomquist.

– Jag tycker det är bedrövligt att det fattas beslut på internationell förbundnivå som slår mot rättvisa tävlingar. De länder som följer regelverket kommer att få starta i nästan alla tävlingar med sämre skidor och i vissa fören med skidor som inte går att konkurrera med, säger Blomquist.

– Om det är möjligt, vilket det verkar vara så ja, självklart kommer några att fuska, säger Ferry.

Är irriterad

De internationella förbunden, IBU och Fis, är däremot säkra på att testmetoden kommer att fungera och att vinterns tävlingar blir säkra. Men det köper inte Blomquist.

– Jag blir otroligt irriterad när jag hör företrädare för dem här förbunden låtsas att de har en apparat som funkar när man ser i tester att det inte är så, de måste vara mycket mer lyhörda och förstå att det här kan vi inte göra om det blir orättvisa tävlingar, säger Anders Blomquist.

”Sluta valla”

En lösning som Björn Ferry har förespråkat tidigare och som han vidhåller nu är att helt enkelt sluta valla sina egna skidor och låta arrangören stå för all vallning och sen lotta ut skidparen till åkarna.

– Då löser man problemet med fluoret och man får rättvisa tävlingar och det är en enorm ekonomisk besparing, säger Björn Ferry.

Därför ska du bry dig om fluorvalla:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.