Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson knäckte Johannes Thingnes Bö på slutvarvet för VM-guld och silver. Foto: Bildbyrån

Experterna hyllar Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma efter succén

Uppdaterad
Publicerad

Svensk supersuccé med guld och silver på herrarnas masstart.

SVT:s experter hyllar Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma efter sensationen där de knäckte Johannes Thingnes Bö.

– Bö blir helt paralyserad, säger Mathias Fredriksson.

Efter det sista skyttet gick Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson ut först, med Johannes Thingnes Bö knappa sju sekunder bakom efter en straffrunda. Och tidigt, redan i mördarbacken Birxsteig, la Sebastian Samuelsson in guldrycket och klev förbi Ponsiluoma, som ändå försökte hänga med.

Duon höll avståndet till den annars vindsnabbe åkaren Thingnes Bö, som till slut gav upp jakten.

– Det är en sådan oerhörd slutrunda. Att de vågar gå för det så tidigt, det var imponerande. Det kräver ganska mycket pannben att gå på max i Birxsteig för det är mycket kvar efter toppen, säger Björn Ferry.

Längdskideexperten Mathias Fredriksson blev förvånad över att Samuelsson gjorde sitt ryck i just den backen.

– Det var inget litet ryck och det blev lyckat. Men just där och då tänkte man varför har han så bråttom? Han är ju bäst i spurten. Han knäckte Bö helt där som var säker på att han skulle gå i kapp. Men efter det var han som helt paralyserad, säger Fredriksson.

”Det var nycklar till guldet”

Helena Ekholm lyfter fram Samuelssons felfria skytte.

– Fyra nollor bäddar för allt det här. Men hans taktik, kyla och hans krafter på det här spurtvarvet var nycklar till det här guldet.

Magdalena Forsberg fortsätter med hyllningen av Samuelsson:

– Han har haft det tufft i masstart och vi ville se honom hålla ihop det på sista skjutningen, vilket han har haft chansen för tidigare några gånger. Man såg att han fick kämpa, men han klarade av det. Det var ett taktiskt perfekt lopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.