Foto: Bildbyrån

Björn Ferry hyllar Brorsson: ”Det är stort”

Uppdaterad
Publicerad

Mona Brorsson landade till slut en efterlängtad pallplats i världscupen när hon blev trea i Antholz.

Det bådar gott inför Peking-OS, menar SVT Sports expert Björn Ferry.

– Nu tror jag att hon känner att hon är där, att formen åkmässigt var så pass bra, säger han.

Hon har tidigare varit femma som bäst, men i dag, 156 individuella starter senare, landade Mona Brorsson sin första pallplats. Hon blev trea på distanstävlingen i Antholz.

– Det är stort. Framför allt väldigt glädjande för Mona Brorsson att hon får vara på pallen för första gången i karriären. Efter en sådan lång karriär, efter så många chanser. Hon har varit nära och stått på sista stå och det har inte funkat. Men nu fick hon till det, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Experten menar att nyckeln blev att hon höll i sista skyttet.

– Framför allt var det att det inte blev tre eller fyra bom, bara en. Hon höll ihop det hela tävlingen, främst det där sista skyttet. Lite överraskande också att hon gör det på den höga höjden som hon brukar ha problem med.

”Mer slumpen”

Varför kom det nu?

– Det är nog mer slumpen. Det här hade kunnat hända för fem år sedan men det har bara inte hänt. Därför känns det extra stort. Jag tror att alla, konkurrenter, kollegor och ledare unnar Brorsson den här framgången. Hon är väl helt enkelt redo, det här är hennes bästa säsong hittills. Hon har haft mycket framgångar, men det är den här pallplatsen som saknats. Nu var det ju ett bra läge, när några av de bästa inte var med.

Vad innebär det här inför OS?

– Jag tror att det var viktigt att hon lyckades i det där sista skyttet. Det kommer komma pressade situationer på OS också, både i de individuella loppen och i stafetterna. Nu tror jag att hon känner att hon är där, att formen åkmässigt var så pass bra utan någon större anpassning. Hon kommer nog hitta en ännu bättre åkform på OS.

KLIPP: Mona Brorsson tar första individuella pallplatsen i karriären

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.