Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elvira Öberg hade en tung dag. Foto: Bildbyrån

Fiaskostafett för Sverige – tre minuter efter Norge

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte Sveriges dag i Hochfilzen. Linn Perssons förstasträcka inleddes med en vurpa och tappad stav. Elvira Öbergs andrarunda var inte mycket bättre, fem bom i liggande skyttet och två straffrundor för Sverige – och allt hopp om en svensk topplacering var som bortblåst.
– Det finns inte så mycket skylla på, säger Elvira Öberg efter loppet.

En marddrömsdag för de svenska skidskyttedamerna. Linn Persson vurpade på första varvet och tappade värdefull tid mot täten. Elvira Öberg gick ut starkt i spåret och körde i kapp tid för Sverige men i första skyttet försvann allt hopp om en svensk pallplats.

Fem bom och två straffrundor resulterade i att Sverige hamnade långt ner bland nationer som Kina och Korea i botten av fältet.

– Jag vet inte vad som hände. Det känns bra, men det är frustrerande när jag skjutit klart och bara har en träff. Det är frustrerande när jag inte känner att det är dåliga skott. Det är tråkigt. Det är lite tuff ingång mot vallen, men ingenting man är ovan, det finns inte så mycket man kan skylla på, suckar Elvira Öberg efter sin sträcka.

Ett jobbigt läge blev värre

Mona Brorsson hade en något hopplös uppgift för Sverige när hon låg drygt 2.30 efter ledande Italien. Men det skulle bli värre, även Brorsson vurpade på sin sträcka och det trista läget blev bara värre. Hanna Öberg gick ut på sistasträckan som femtonde åkare 3.15 efter ledande Ryssland.

– Det är klart att vi hade hoppats på något bättre än det här. Jag gjorde verkligen allt jag kunde. Jag drog en vurpa på sista varvet, jag vet inte om det är att jag har för snabba skidor. Skidan stack bara iväg. Jag vurpade och estländskan passerade. Det är mycket kant ut i dag, sade Mona Brorsson efter sin sträcka.

Några sekunder kunde Öberg den äldre köra i kapp och Sverige slutade till slut på en tiondeplats.

Norge vann efter en magisk sistasträcka från Marte Röiseland som gick om ryskan Yurlova och kunde köra hem Norges tredje stafettseger av tre möjliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer