De italienska storstjärnorna Dorothea Wierer (t.v) och Lisa Vittozzi (t.h) Foto: TT Nyhetsbyrån

Frostig stämning mellan de italienska stjärnorna: ”Vi är inte vänner”

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds skidskytte-VM i italienska Antholz. Lisa Vitozzi och Dorothea Wierer är två starka hemmahopp och har gått starkt i världscupen inför mästerskapet. I dag tävlar de två tillsammans i mixedstafetten – men det är inga varma känslor stjärnorna emellan.

– Vi är inte vänner. Vi är lagkamrater och respekterar varandra, säger Lisa Vittozzi till NRK.

Lisa Vittozzi och Dorothea Wierer är de klart starkast lysande stjärnorna för Italien i årets hemma-VM. Wierer har gått bättre i världscupen och är parkerad på en andraplats i totalcupen, 53 poäng före svenska stjärnan Hanna Öberg. Landsmaninnan Lisa Vittozzi ligger tia i den totala världscupen.

”Vi är inte vänner”

De två stjärnorna är i dag stommen i det italienska lag som ställer upp i mixedstafetten tillsammans med de två herråkarna Domink Windisch och Lukas Hofer. Men stämningen de två skidskyttarna emellan kunde vara bättre.

– Vi är inte vänner. Vi är lagkamrater och respekterar varandra, säger Vittozzi till NRK.

Wierer verkar dock inte hålla med lagkamraten.

– Jo, vi är vänner, och lagkamrater, säger Wierer.

ARKIV: Wierer inför VM: ”Inte hundraprocentig” (6 februari)

Kylig stämning på presskonferensen

Enligt NRK var det kylig stämning mellan de två italienskorna på presskonferensen inför världsmästerskapet och relationen verkar ha fått sig en törn i samband med fjolårets VM-stafett i Östersund. En stafett där Dorothea Wierer inte ställde upp något som inte uppskattades av Lisa Vittozzi.

– Jag är inte längre kall mot henne men sportsligt är det något jag inte hade gjort. Jag och hon (Dorothea Wierer, reds anm.) har två motsatta personligheter och då kommer man inte alltid överens, sa Vittozzi till italienska Messaggero Veneto för en dryg vecka sedan.

Wierer själv menar att tajmning på kollegans uttalande kunde varit bättre.

– Det är väldigt dumt, men jag tänker inte på det. Självklart blev jag lite irriterad över att hon säger detta och jag vet inte helt vad hon har för tankar kring detta just nu, säger Wierer till NRK.

”Vi är mer som en familj”

Trots den frostiga relationen så är de i alla fall överens om en sak: Konflikten kommer inte att påverka resultaten i det stundande mästerskapet.

– För mig är lagbygget väldigt viktigt. Jag växte upp med stafetter och tog min första medalj där. Jag tycker jag har ett väldigt bra förhållande till alla i laget. Några gånger bråkar man lite men det är normalt när man är tillsammans hela året. Vi är mer som en familj, säger Dorothea Wierer.

Lisa Vittozzi slår fast att en bra stämning i laget inte alltid krävs för framgång.

– Vi har ett stabilt lag och det har vi visat över många år. I all idrott finns det rivaler och alla kan inte vinna så då är man inte alltid överens.

REPORTAGE: Wierers kämpiga väg tillbaka: ”Var så trött” (6 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.