Hanna Öberg tog VM-silver på distans. Foto: TT

Hanna Öbergs revansch – tog silver

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg sköt en bom i distansloppet över 15 km och fick med sig ett silver, en skön revansch efter en tung helg.

– Det är så skönt att vara tillbaka. I dag kände jag igen min kropp, säger Öberg.  

Det var en lättad Öberg som mötte SVT Sport efteråt.

– Man får inte ge upp så himla lätt utan att fortsätta tro på det, även om jag varit besviken efter sprinten och jaktstarten. Men jag har ganska snabbt kunnat lägga det bakom mig och kunna fokusera om. I dag fick jag verkligen lön för det, det är så skönt att jag känner att jag är tillbaka, säger Öberg till SVT Sport.

Det var en helt annan känsla i kroppen mot så sent som i söndags.

– I dag funkade kroppen och det var jättestor skillnad. I dag kände jag igen min kropp igen, fortsätter Öberg.

Om hon inte missat ett skott i det tredje skyttet hade det blivit guld.

– Fast jag grämer mig över det missade skottet i andra ligg, det var ett jätte, jättedåligt skott som jag bara släpper iväg, men i övrigt har jag 19 jättebra skott. Jag kände mig lugn och trygg och har haft en väldigt bra känsla och ett bra självförtroende i skyttet. Det är väldigt skönt att ha det in mot en distanstävling även om formen i kroppen var lite osäker, säger Öberg som själv hängde på sig sitt silver.

Ferry: ”Miraklet har skett”

SVT Sports Björn Ferry var minst sagt imponerad över förvandlingen.

– Miraklet har skett, vilken förvandling. Det kändes som hon inte ens själv trodde på det i söndags, sade Ferry efter att Öberg åkt i mål och lagt sig i snön.

Hon var uppgiven efter söndagens jaktstart och kände då inte igen kroppen. Få trodde att Öberg skulle kunna hitta rätt på så kort tid. 

Marketa Davidova, som startade efter Öberg, tog ett skrällguld. Tjeckiskan sköt fullt och gick ut på spurtvarvet 28 sekunder före Öberg, ett avstånd som stod sig i mål.

– Jag är så lycklig och hade tur. Det var träffar mitt i. Efter 19 träffar blev jag nervös men det gick vägen, säger Davidova.

Startade lugnt för att känna hur kroppen fungerade

Öberg startade lugnt i spåret men hade en bra inledande liggserie med fem snabba träffar. Även det andra stående skyttet var snabbt och felfritt. I det tredje liggande skyttet inledde Hanna med en bom, ett vådaskott, men det stannade vid det. Hon hade sedan en snabb full serie i det sista stående skyttet i det strålande solskenet i Pokljuka.

– Hon är en mästare och visar det igen, säger Björn Ferry om Öbergs insats med 19 av 20 träff.

Öberg hade tredje skjuttid och även tredje åktid.

”Hade tro på det”

Öberg tog en promenad och hade en lugn gårdag. Hon såg fram emot att tävla och har fina minnen av distanslopp (OS-guld 2018 och VM-guld 2019).

Det blev en ny minnesvärd dag för Hanna Öberg på favoritdistansen. Efter medaljceremonin berättade hon mer om hur det var att få silvermedaljen runt halsen.

– Det är klart att det betyder mycket. Speciellt med tanke på de dagarna jag haft här. Det betyder mycket att jag är tillbaka och presterar på den nivån jag vet att jag kan. Man får faktiskt inte ge upp så tidigt. Jag hade tro på det.

Resultat 15 km distans VM:

1) Marketa Davidova, Tjeckien, 42.27,7 (0)

2) Hanna Öberg, Sverige, +27,9 (1)

3) Ingrid Landmark Tandrevold, Norge, +1.04,0 (1)

4) Lisa Theresa Hauser, Österrike, +1.52,2 (2)

5) Svetlana Mironova, Belarus, +2.05,8 (2)

6) Selina Gasparin, Schweiz, +2.09,6 (2)

7) Franziska Preuss, Tyskland, +2.14,4 (2)

8) Irene Cadurisch, Schweiz, +2.15,2 (1)

9) Dorothea Wierer, Italien, +2.20,2 (2)

10) Julia Schwaiger, Österrike, +2.20,8 (1)

Övriga svenska placeringar:

21) Linn Persson +3.06,5 (2)

35) Elvira Öberg +4.21,7 (4)

49) Johanna Skottheim +5.11,3 (2)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.