Hanna Öberg. Foto: Bildbyrån

”Kommer inte hamna i den situationen”

Uppdaterad
Publicerad

Då – relativt okänd som vann OS-guld.

Nu – uttagen med stora förväntningar.

– Jag har gjort det en gång, det betyder att jag kan göra det igen, säger Hanna Öberg.

Trots att sommar-OS i Tokyo inte har avgjorts än, börjar vinterolympier till OS i Peking 2022 bli uttagna. Och skidskyttestjärnan Hanna Öberg, som tog individuellt guld i distans och stafettsilver i Pyeongchang 2018, får chansen att försvara sina medaljer – i dag blev hon uttagen av SOK, Sveriges olympiska kommitté.

– Jag har en väldigt positiv upplevelse av OS. Jag har ett OS-guld och ett OS-silver hemma i prisskåpet. Det ger mig bra med självförtroende, jag vet redan nu att jag inte kommer lämna min karriär utan OS-medaljer. Jag har gjort det en gång, det betyder att jag kan göra det igen. Men även att jag kan sänka skuldrorna och slappna av. Det finns väldigt många bra idrottare som går igenom en hel karriär utan att ta någon OS-medalj, i den situationen kommer jag inte att hamna. Det ger en trygghet, säger Hanna Öberg på dagens presskonferens.

”Ta det lite som det kommer”

Precis som vid förra årets världsmästerskap i Antholz – där Öberg tog brons i masstart – avgörs OS i Peking på hög höjd, 1 800 meter.

– Jag lutar mig mycket mot grundplanen som Johannes (Lukas, förbundskapten) och tränarna lägger upp inför OS. Och det blir väldigt viktigt med där höghöjdslägret vi kommer att ha i höst, och det hoppas jag verkligen blir av till skillnad mot förra året Det kommer vara väldigt viktigt, det är jag helt övertygad om.

– Man får även ta det lite som det kommer, det är svårt att sätta en precis plan idag vilka tävlingar jag kommer köra eller inte.

Vinter-OS i Peking avgörs mellan fjärde och 20 februari.

KLIPP: Hanna Öberg: ”Hoppas få dela OS-upplevelsen med Elvira”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.