Foto: Bildbyrån

Medaljreceptet: Vänner, pizza och godis

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera medaljmissar blev det äntligen ett brons för Hanna Öberg.

Nu avslöjar skidskyttestjärnan framgångsreceptet: vänner, pizza och godis.

– Det hade vi sett fram emot, säger hon.

Medaljerna försvann tillsammans med Hanna Öbergs bom i stafetten. Efteråt rann tårarna och det krävdes något alldeles extra för att ta sig igenom en sån sak. Som tur var har svenskan fin stöttning av lagkamraterna som fick henne på andra tankar.

– Vi gick och köpte godis på affären nära hotellet och hela laget åt pizza till middag. Det hade vi sett fram emot. Det har varit mycket pasta men ingen pizza. De var runt mig hela dagen och det betyder mycket att man inte är själv. Då börjar man inte grubbla. Vi skojade runt och pratade om andra saker.

Framför allt har lillasyster Elvira och pojkvän Jesper Nelin, som också är lagkamrater, stöttat lite extra.

– De stöttade mig verkligen och fick mig att tänka på andra saker. Det var väldigt viktigt att inte tänka på tävlingen, medaljer eller resultat. Utan att slappna av. Jag är glad att jag har Jesper och han har stöttat mig på ett fantastiskt sätt.

”Äntligen tillbaka”

Pressen och förväntningarna har funnits där på Hanna Öberg. Något som kommer efter OS-guld och VM-guld. Men den största pressen har hon lagt på sig själv. Och enligt VM-bronsmedaljören har inget ändrats i hennes stående skytte, även om det är just där hon fallit igenom på VM.

– Jag har inte tappat det. Idag på inskjutningen satt nästan alla skott i ståserien i liggringen. Det som har blivit svårare är att det har varit mer rörelse i geväret och jag tror självklart att nerver och en hel del press på mig själv har spelat in, säger hon och fortsätter:

– Jag hade nog varit mer avslappnad om jag hade tagit en medalj tidigare på mästerskapet. Jag var stressad idag när jag missade två på slutet. Därför känns det så oerhört fint att ta en medalj idag efter det mästerskapet jag har haft. Det betyder mycket för mig. Nu är jag äntligen tillbaka, säger hon.

Nu väntar firande efter ett långt mästerskap som känns rejält i kroppen.

– Ja, jag är trött. Jag hoppas att jag får sova bra i natt, haha. Jag hoppas att vi får god mat och någonting fint att fira med.

KLIPP: Hör Hanna Öberg efter bronset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.