Bettan Högberg och Johanna Skottheim Foto: TT/Bildbyrån

Elisabeth Högberg petas i VM-truppen

Uppdaterad
Publicerad

På hemma-VM för ett år sedan fick Elisabeth Högberg, 33, aldrig chansen att köra trots att hon var uttagen.

Nu petas hon helt från årets världsmästerskap.

– Det gör inte jätteont även om jag siktat mot VM och det varit mitt mål, säger Högberg till SVT Sport.

På hemma-VM i Östersund för ett år sedan var Elisabeth Högberg en av sex åkare som blev uttagna. Men i Wolfgang Pichlers landslag fick hon aldrig åka någon tävling i Östersund.

Nu ett år senare är hon helt och hållet petad från truppen som utgör världsmäterskapet i italienska Antholz 12-22 februari.

Landslagschefen Anders Byström valde Johanna Skottheim och Anna Magnusson före den äldre och mer rutinerade Elisabeth Högberg. 33-åringen fick chansen i världscupen den gångna helgen, men blev bara 34:a på sprinten i fredags. När SVT Sport når henne är hon inte speciellt nedstämd över petningen.

”Det gör inte jätteont”

– Med tanke på hur säsongen varit är jag inte förvånad. Jag tycker det är rätt beslut vilka som får åka. Jag har haft det struligt i år och inte kunnat prestera som jag velat och gjorde i fjol. Jag har kunnat göra en del bra lopp, men fått slita för det och haft det jobbigt sedan i höstas och haft svårt att prestera. Jag var mer besviken i fjol att jag inte fick åka något på VM än nu över att jag inte kommer med. Det gör inte jätteont även om jag siktat mot VM och det varit mitt mål, säger Högberg.

Johanna Skottheims fjärdeplats i Ruhpolding förra helgen kan ha varit det som kostade Elisabeth Högberg platsen.

– När Anna och Johanna gjorde jättebra lopp där var det konstigt nog nästan en lättnad för mig. Jag fick ändå en möjlighet i Pokljuka nu i helgen som var, men kände också då att jag inte är i mitt rätta jag. Jag fick reda på beslutet att jag inte skulle få åka på VM efter tävlingarna. Jag är inte så himla besviken, mer besviken över hela säsongen som varit, att jag inte kan känna igen mig själv. Nu handlar det mer om att hitta tillbaka den person jag vill vara och kunna prestera.

Elisabeth Högberg hoppas nu i skymundan att hon kan ladda eför EM, som går i estländska Otepää, i slutet av februari. Men några tankar på att lägga av efter säsongen har hon inte.

– Jag har fått den frågan sedan jag var 26-27 år. Jag ser verkligen inte att jag ska lägga av. Skidskytte är för roligt. Som jag känner just nu vill jag inte att sommaren som var ska vara min sista som skidskytt. Det är fortfarande lika roligt.

ARKIV: Se Skottheims tårar efter skrällen Ruhpolding (19 januari 2020)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.