Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Philipp Nawraths sista skytte och avslutning i spelaren Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Jätteskrällen: Philipp Nawrath vann sprinten i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig ens på pallen förut.

Men tyske Philipp Nawrath fick till en perfekt tävling på 10km sprinten i Östersund och vann när Sebastian Samuelsson sköt bort sig.

– Fantastiskt, jag är verkligen överraskad, säger Nawrath till SVT Sport.

30-årige Nawrath hade som bäst blivit fyra i världscupen tidigare. Idag uppfyllde han ett av sina karriärsmål.

– Jag har alltid haft som mål att hamna på pallen, men det finns väldigt många duktiga skidskyttar här. Idag gjorde jag mitt bästa i spåret och fick till det bra på skjutvallen, säger Philipp Nawrath.

Hemligheten till att det satt idag? Att inte fokusera på det stående skyttet, där tysken haft det kämpigt.

– Jag försökte fokusera på spåret, på min teknik där i stunden. Det var nog skillnaden för mig idag.

Starkt lopp av Samuelsson

Sebastian Samuelsson öppnade sprinten urstarkt och var fyra sekunder snabbare än Johannes Thingnes Bö till markeringen vid 2,1 kilometer.

Samuelsson fortsatte med att skjuta fullt i det liggande skyttet, samtidigt som sprintsuveränen Thingnes Bö bommade två skott och halkade ner i resultatlistan.

Inför det andra skyttet var Samuelssons försprång stort, men där det blev två bom. Trots det gick han ut i ledning med nästan 20 sekunder till närmsta konkurrent efter sina två straffrundor.

Men bakom honom kom Philipp Nawrath och Tarjei Bö som tog sig förbi Samuelsson med fullt skytte för första och andra plats. Till slut petades han från pallen då norske Vebjörn Sörum knep tredjeplatsen.

– Jag är nöjd med vart jag befinner mig formmässigt. Sen är det klart att jag vill se hur bra det kan gå om jag gör ett bra lopp. Tyvärr har jag inte sista skärpan i stående, men jag tror att det kommer, säger Sebastian Samuelsson.

Se höjdpunkter från sprinten i Östersund på SVT Play.

Svenskarna som får köra jaktstarten

De 60 bästa skidskyttarna från sprinten får köra jaktstart imorgon. Sebastian Samuelsson (4:a), Martin Ponsiluoma (9:a), Oskar Brandt (45:a) och Malte Stefansson (55:a) klarade den gränsen.

Anton Ivarsson blev 69:a och får inte tävla i jaktstarten. Jesper Nelin stod över sprinten på grund av förkylning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.