Johanna Skottheim har en tuff säsong bakom sig. Foto: Bildbyrån

Johanna Skottheim om tuffa säsongen: ”Fånge i min egen kropp”

Uppdaterad
Publicerad

Trots en drömstart så blev förra säsongen en mardröm för skidskytten Johanna Skottheim.

Kroppen kändes inte bra och den fina formen försvann. Nu berättar hon om den tuffa tiden.

– Det kändes som om jag var fånge i min egen kropp, säger Skottheim till Dalarnas Tidningar.

I början av den gångna säsongen fick Johanna Skottheim sitt genombrott på riktigt. Hon tog karriärens första pallplats i världscupen i Kontiolahti, vilket följdes av en fjärdeplats och en femteplats, och efter två tävlingshelger låg 27-åringen från Transtrand överraskande trea i den totala världscupen.

Men sedan hände något. Formen dalade och när det var dags för VM gick det tungt. Därefter fick hon ingen plats i världscupen.

– Jag hoppas aldrig jag kommer känna mig så dålig som jag var då. Det kändes som om jag var fånge i min egen kropp. Mentalt är det jobbigt när man inte får kroppen att göra det huvudet vill, säger hon till DT.

Fick sömnproblem

Det var inte bara en sliten kropp som ställde till det. Skottheim berättar att hon också drabbades av sömnproblem.

–Till och med i Kontiolax när resultaten var så sjukt bra så var inte känslan i kroppen bra. Jag hade problem med sömnen vilket ledde till ännu sämre återhämtning och blev till en ond spiral till slut.

Nu jobbar Skottheim, som är uttagen i SOK:s Topp och Talang-program, mot den kommande OS-säsongen.

– Jag siktar på att bli bäst i världen fortfarande. Den biten försvinner aldrig, för jag är så tävlingsinriktad så jag kommer nog inte ifrån det, säger hon.

ARKIV: Här tar Johanna Skottheim karriärens första pallplats (28 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.