Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sturla Holm Lägreid berätta om vådaskottet. Foto: NRK

Lägreid sköt vådaskott på hotellet – stoppas på dagens masstart

Uppdaterad
Publicerad

En av de säkraste skyttarna på touren, Sturla Holm Lägreid, råkade avlossa ett vådaskott på hotellet och stängs av från att köra dagens masstart i Lenzerheide.

– Det är väldigt tungt, säger Lägreid med tårar i ögonen till NRK.

Efter vådaskottet på hotellväggen förhördes han av schweizisk polis i flera timmar.

– Jag är djupt ledsen för denna incident, och ber starkt om ursäkt till hela skidskyttefamiljen, mina lagkamrater och hotellägaren för vad som hände. Detta är en brutal påminnelse för mig och för alla skidskyttar hur viktiga säkerhetsrutiner verkligen är, säger Lägreid i ett uttalande hos det internationella skidskytteförbundet IBU.

IBU strök Lägreid från dagens start eftersom han inte uppfyllt säkerhetsföreskrifterna. Det var det norska laget som informerade IBU om vådaskottet.

Polis utreder händelsen

Det var när Lägreid torrtränade med vapnet på hotellet som vådaskottet gick av mot en vägg. Ingen kom till skada under incidenten. Han fick skotten på hotellet istället för på stadion, vilket brukar vara rutinen. Nu återgår det norska laget till normala rutiner.

– Det är allvarligt när det sker ett vådaskott, vilket jag varit med om tre gånger på 20 år. Vi har sagt att de från och med nu får ammunition på vallen, säger den norske sportchefen Per Arne Botnan till SVT Sport.

Schweizisk polis utreder händelsen.

– Polisen sa att det troligen inte kommer att bli några efterräkningar, säger Lägreid till NRK.

Hör expert Helena Ekholm berätta om händelsen i spelaren nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT-experten Helena Ekholm om händelsen. Foto: Per Frisell

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.