Marte Olsbu Röiseland. Foto: Bildbyrån.

Marte Olsbu Röiseland om guldet: ”Inte min förtjänst”

Uppdaterad
Publicerad

Norge hade en stor ledning efter tre sträckor.

Marte Olsbu Röiseland körde sista sträckan – men darrade.

– Att vi tar guld i dag är deras förtjänst, inte min, säger hon till NRK.

Sturla Holm Lägreid, Johannes Thingnes Bö och Tiril Eckhoff såg till att Röiseland gick ut med en ledning på 40 sekunder på den sista sträckan.

Trots den stora ledningen blev det spännande. I det sista skyttet sköt hon tre bom – och var tvungen att använda alla extraskott.

– Jag tänkte inte på det förrän jag var klar. Då tänkte jag ”fy är det möjligt”, stående är ju min grej, säger hon till NRK.

Trots alla extraskott kunde hon ohotat köra hem guldet till Norge.

– Det är en blandad känsla just nu, för jag gjorde det väldigt svårt för mig själv. Att vi tar guld i dag är deras förtjänst, inte min.

”Hon kanske var för ensam”

Detta är det första mästerskapet som damerna kör de två avslutande sträckorna. En som är van vid att köra den sista sträckan är Johannes Thingnes Bö, som följde dramat från sidan.

– När du har en stor ledning så gör du inte alltid det som känns naturligt. Det är VM och alla har ögonen på dig, det är dubbelt så svårt. Hon var kanske för ensam, men fick en bra prövning och klarade det galant. I mina ögon var det en bra prestation och bra tv, säger han till NRK.

KLIPP: Laegreid efter första VM-guldet: ”För ett år sedan hade jag sagt att det var galet”:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.